Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Κίνα: αναστολή θανατικής ποινής της Γκου Καϊλάι για τον κατάπτυστο φόνο

Η Σύζυγος του πολιτικού Μοι Ξιλάλ, καταδικάστηκε με ποινή με αναστολή που συνήθως μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη, καθώς εκπρόσωπος του δικαστηρίου  δήλωσε ότι αν και το ειδεχθές έγκλημα άξιζε τη θανατική ποινή, θα πρέπει να ανασταλεί για δύο χρόνια, επειδή ο Βρετανός απείλησε φραστικά και τον γιο της και επειδή η Καϊλάι είχε ψυχικές διαταραχές.

Ο Αντιπρόεδρος του δικαστηρίου Tang Yigan,  πρόσθεσε ότι η 53χρονη μετάνιωσε για το έγκλημα και επίσης  είχε παράσχει πληροφορίες για τις έρευνες σχετικά με τα εγκλήματα των άλλων ανθρώπων. Ο Αντιπρόεδρος δήλωσε επίσης ότι "Η απόφαση είναι δίκαιη και δείχνει ιδιαίτερο σεβασμό προς το νόμο, στην πραγματικότητα και στη ζωή.".


Ο θάνατος του Βρετανού τον περασμένο Νοέμβριο στο νοτιο-δυτικό Τσόνγκινγκ - όπου η Καϊλάι ήταν  τότε γραμματέας του κόμματος - είχε αρχικά αποδοθεί σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο ο θάνατος του 41χρονου έγινε τελικά το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην Κίνα εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές  ακόμη και πριν από τη δίκη της Καϊλάι είχαν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της και η καταδίκη της ήταν αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι αντιμετώπισαν ένα δίλημμα για καταδίκη της: πολύ επιεικής τιμωρία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι αυτοί που συνδέονται με ισχυρούς ηγέτες είναι ικανοί στην κυριολεξία να διαφύγουν από τις ποινές της δολοφονίας, ενώ μια πολύ βαριά ποινή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντίποινο κατά της δημοφιλούς οικογένειας  από τους αντιπάλους .

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου