Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Αντισυλληπτικά χάπια για άντρες; Οι επιστήμονες βρίσκονται πολύ κοντά!



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο δύσκολο ταξίδι για την δημιουργία αντισυλληπτικού χαπιού για άντρες, μετά από επιτυχείς μελέτες σε ποντίκια.

Είναι γεγονός ότι το αντισυλληπτικό χάπι για τις γυναίκες είναι διαδεδομένο εδώ και δεκαετίες, αλλά ένα αντίστοιχο χάπι  για τους άνδρες έχει αποδειχθεί ανέφικτο.

Μια αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell», ανέδειξε ένα φάρμακο που θα μπορούσε να κάνει τα ποντίκια προσωρινά στείρα χωρίς να εμποδίζονται άλλες λειτουργίες του γενετικού συστήματος. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι τα ευρήματα αυτά ήταν «συναρπαστικά», αλλά χρειάζονται δοκιμές και σε ανθρώπους.

Έχει πολλές φορές υποστηριχθεί ότι η έλλειψη ενός αντρικού αντισυλληπτικού χαπιού έχει συμβάλει στον αριθμό ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων. Οι Αμερικανοί ερευνητές στο «Dana-Farber Cancer Institute» και στο «Baylor College of Medicine» έκαναν πειράματα σε φάρμακο που ονομάζεται JQ1 το οποίο στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που υπάρχει μόνο στους όρχεις και είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή σπέρματος.

Τα αποτελέσματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο περιόρισε τα σπερματοζωάρια και κάποια από αυτά τα έκανε εντελώς αδύναμα. Επίσης, όταν τα ζώα σταματούσαν τη λήψη του φαρμάκου ήταν σε θέση να αποκτήσουν μωρά.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική έκθεση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιστημονικές και κοινωνικές επιπτώσεις», δήλωσε ο καθηγητής Moira O'Bryan από το Πανεπιστήμιο Monash. «Αυτά τα ευρήματα  δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αντρικού αντισυλληπτικού λαμβανομένου από το στόμα», υποστηρίζει ο ερευνητής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να στραφούν προς την ίδια πρωτεΐνη και στους άνδρες, όμως, θα χρειαστούν περισσότερα πειράματα για να δουν αν το φάρμακο είναι τόσο ασφαλές και αποτελεσματικό σε ανθρώπους.

Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου