Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Υπερηχητικό τζετ δεν κατάφερε να πετάξει με έξι φορές την ταχύτητα του ήχου



Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ απέτυχε κατά τη διάρκεια προσπάθειας να πετάξει σε έξι φορές της ταχύτητας του ήχου. Οι μηχανικοί ήλπιζαν ότι το X-51A Waverider θα φτάσει με ταχύτητα 5.800 χιλιόμετρων την ώρα, μετά από πτώση από βομβαρδιστικό B-52 ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια. Αυτή η ταχύτητα θα είναι αρκετά μεγάλη ώστε να είναι σε θέση να ταξιδέψει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα. 

Κατά τη δοκιμή το πειραματικό αεροσκάφος έπρεπε να διατηρήσει την κορυφαία ταχύτητά του για πέντε λεπτά. Όμως, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πτήση πήγε στραβά από νωρίς, όταν ένα ελαττωματικό πτερύγιο ελέγχου εμπόδισε την εκκίνηση του οχήματος. Το Waverider εκτοξεύτηκε από το Β-52 με επιτυχία, αλλά 15 δευτερόλεπτα αργότερα έχασε τον έλεγχο χάθηκε και βυθίστηκε στον ωκεανό. 

Ο Τσάρλι Μπρινκ από το Ερευνητικό Εργαστήριο της Πολεμικής Αεροπορίας σε Βάση Πολεμικής Αεροπορίας στο Οχάιο, δήλωσε ότι: «Είναι ατυχές το γεγονός ότι ένα πρόβλημα με αυτό το υποσύστημα προκάλεσε πρόβλημα πριν ανάψουν οι κινητήρες. Όλα τα δεδομένα μας έδειχναν ότι είχαμε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάφλεξη του κινητήρα και ήμασταν πολύ αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων της δοκιμής μας». 

Το Πεντάγωνο κάνει δοκιμές στις υπερυπερηχητικές τεχνολογίες με την ελπίδα της παροχής πτήσεων σε όλο τον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο δεν ήταν η μοναδική αποτυχία για το Waverider. Μια άλλη δοκιμαστική πτήση το περασμένο έτος, επίσης, έληξε πρόωρα με το αεροσκάφος να πέφτει στο νερό. Το 2010 το υπερηχητικό αεροσκάφος είχε καταφέρει με επιτυχία να πετάξει για τρία λεπτά με πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου.

 Πηγή: The Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου