Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Δήμαρχος κάνει απεργία πείνας για τη λιτότητα στην Ισπανία!

Τα μέτρα λιτότητας αποτελούν σκληρό πλήγμα για την οικονομία της Ισπανίας. Ωστόσο, ένας δήμαρχος μιας μικρής ισπανικής κοινότητας αποφάσισε να αντισταθρί. Για δύο μήνες είναι σε απεργία πείνας μπροστά από το Υπουργείο Βιομηχανίας στη Μαδρίτη.
Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από τότε που ο
Angel Vadillo έχει κατασκηνώσει σε ένα παλιό φορτηγό μπροστά από το Υπουργείο Βιομηχανίας της Ισπανίας στις 10 Απριλίου. Τους δύο τελευταίους από αυτούς τους μήνες, δεν έχει φάει τίποτα. Στο μικρό βανάκι έχει μόνο ένα λεπτό στρώμα, ένα ραφάκι για βιβλία, ένα φορητό υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία φορτίζονται με ηλιακή ενέργεια.
Η ηλιακή ενέργεια είναι και η αιτία για την οποία ξεκίνησε την ασυνήθιστη διαμαρτυρία ο Vadillo αρχικά. Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Βιομηχανίας ισπανικά José Manuel Soria αποφάσισε να κόψει όλες τις επιδοτήσεις για τα νέα έργα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Vadillo είναι δήμαρχος του Alburquerque, ένας δήμος με πληθυσμό 5.500 κατοίκους στα δυτικά της Ισπανίας. Για τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το Alburquerque έχει βασίσει το μέλλον του στην ηλιακή ενέργεια, καθώς πέντε νέες εγκαταστάσεις με χωρητικότητα 250 μεγαβάτ είχαν προγραμματιστεί πριν από τις περικοπές των επιδοτήσεων. Τώρα, αυτά τα σχέδια έχουν παγώσει: «Αυτό σημαίνει ότι θα χάθούν περίπου 850 θέσεις εργασίας», δηλώνει ο Vadillo. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα κοστίσει συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο Vadillo ελπίζει να αναγκάσει τον υπουργό να θέσει  τουλάχιστον το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ξεκίνησε με τα πόδια την αποστολή του και περπάτησε περίπου 600 χιλιόμετρα από την εκλογική του περιφέρεια ως στη Μαδρίτη. Όταν ο υπουργός της βιομηχανίας αρνήθηκε να τον δεχθεί, αποφάσισε να κατασκηνώσει έξω από το κτίριο. Όταν πάρα όλα αυτά είδε ότι δεν τα κατάφερνε, σταμάτησε να τρώει από τις 11 Ιουνίου.
Μέχρι τώρα, ο δήμαρχος είναι εμφανώς αδυνατισμένος, αλλά δεν έχει αλλάξει καθόλου από την απόφασή του. «Πίνω οκτώ λίτρα νερό με μέλι κάθε μέρα», λέει ο Ισπανός Δήμαρχος. Ωστόσο, ένα ασθενοφόρο σταματά καθημερινά για να ελέγξει την κατάστασης της υγείας του.

Ο δήμαρχος έχει προ πολλού γίνει σύμβολο στην Ισπανία χάρη στην απελπισμένη αποφασιστικότητά του με την οποία αγωνίζεται ενάντια στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των αυστηρών μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.

Πηγή: Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου