Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ευθύνες στη νορβηγική αστυνομία για το μακελειό του Μπρέιβικ...



Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, η αστυνομία της Νορβηγίας θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και πιο γρήγορα, συλλαμβάνοντας τον μαζικό δολοφόνο Άντερς Μπρέιβικ. Επίσης, η ανεξάρτητη έρευνα υποστηρίζει ότι και οι πυροβολισμοί στο νησί Ουτόγια θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει πολύ νωρίτερα.

Ο Μπρέιβικ έχει παραδεχτεί ότι
δολοφόνησε 77 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 240 όταν βομβαρδίστηκε το κέντρο του Όσλο και στη συνέχεια άνοιξε πυρ σε μία συγκέντρωση νεολαίας στην Ουτόγια.

Ωστόσο η αστυνομία
επικρίθηκε για τη λήψη υπερβολικά μεγάλου χρονικού διαστήματος για να φτάσει στο νησί. Η ετυμηγορία στη δίκη Μπρέιβικ θα εκδοθεί στις 24 Αυγούστου, καθώς ισχυρίστηκε ότι προσπαθούσε να σταματήσει τους μουσουλμάνους από την κατάληψη της Νορβηγίας.

Η έρευνα, με επικεφαλής την δικηγόρο Bech Gjoerv, περιλαμβάνει 31 συστάσεις, αλλά και καταδικαστικό πόρισμα για τις αρχές του Όσλο, καθώς η επίθεση θα μπορούσε να είχε προληφθεί με την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που είχαν ήδη θεσπιστεί.

Σύμφωνα με το πόρισμα μια πιο άμεση κινητοποίηση της αστυνομίας να προστατεύσει τους ανθρώπους στο νησί Ουτόγια ήταν μια ρεαλιστική πιθανότητα και ο δολοφόνος θα μπορούσε να συλληφθεί νωρίτερα. 

Στον απόηχο των επιθέσεων, η αστυνομία επικρίθηκε για την αποτυχία της στο μέσο μεταφοράς στο νησί όπου πραγματοποιήθηκαν οι πυροβολισμού, αφού χρησιμοποίησαν ένα φουσκωτό αντί για ελικόπτερο.  

Επίσης, η
προοπτική της συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας και άλλων σωμάτων ασφαλείας είναι επίσης υπό εξέταση. Πολλοί Νορβηγοί έχουν αναρωτηθεί γιατί η αστυνομία δεν είχε κατορθώσει να παρακολουθήσει τις ενέργειες του Μπρέιβικ πριν από τις επιθέσεις.

Η ειδική επιτροπή, δήλωσε ότι αν και εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας, θα μπορούσε να ενημερωθεί για τον Μπρέιβικ πριν από τις 22 Ιουλίου, δεν σημαίνει ότι η υπηρεσία «θα μπορούσε και θα έπρεπε να σταματήσει τις επιθέσεις».

Οι επιθέσεις
, θεωρούνται ως η χειρότερη πράξη βίας στη Νορβηγία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πυροδότησαν εθνική συζήτηση για τη φύση της ανοχής και της δημοκρατίας στη χώρα

Πηγή: BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου