Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Μεταλλάξεις σε πεταλούδες λόγω ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα



Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι πεταλούδες γύρω από την κεντρική Φουκουσίμα υπέστησαν μεταλλάξεις λόγω της ραδιενέργειας. Παρόμοια επίδραση, ωστόσο,  στον άνθρωπο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12
% των μικρών μπλε πεταλούδων που είχαν εκτεθεί σε ραδιενέργεια όταν βρίσκονταν στην κατάσταση της προνύμφης κατά τη διάρκεια της πυρηνικής καταστροφής τον Μάρτιο του 2011 στην Φουκουσίμα, έχουν διάφορες ανωμαλίες, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων φτερών και δυσπλασιών στα μάτια.

Αυτά τα έντομα
, τα οποία βρέθηκαν κοντά στο κατεστραμμένο  πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το Μάιο, δύο μήνες μετά το ατύχημα, εκτράφηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο για την αναπαραγωγή τους. «Περίπου 18% της επόμενης γενιάς έχουν αναπτύξει παρόμοια προβλήματα, δήλωσε ο Ζόζι Οτάκι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ριουκίου στην Οκινάουα.

«Έξι μήνες μετά την καταστροφή, μια νέα παρτίδα πεταλούδων συλλέχθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα και αυτή τη φορά, το ποσοστό της ανωμαλίας της επόμενης γενιάς μετρήθηκε στο 52%», συμπλήρωσε ο Καθηγητής Οτάκι.
Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας

Τα αποτελέσματα
αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικές εκθέσεις και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η ακτινοβολία που απελευθερώνεται από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταστρέφουν τα γονίδια των πεταλούδων.

 
Ωστόσο, ο Ζόζι Οτάκι προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, σημειώνοντας ότι η παρατηρούμενη επίδραση δε βρέθηκε σε άλλα ζωικά είδη ή σε ανθρώπους και η ομάδα του θα διεξαγάγει περαιτέρω πειράματα με άλλα ζώα.

Είναι γεγονός, ότι κανείς δεν
πέθανε άμεσα από την ακτινοβολία που προκάλεσε  το ατύχημα στην Φουκουσίμα, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής και οι εργαζόμενοι στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό θα έχουν πάντα το φόβο για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τέλος, πολλοί υποστηρίζουν ότι
οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας μεταδίδονται από γενιά σε γενιά στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι μετά την έναρξη των ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς τον Αύγουστο του 1945, στο τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου