Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Der Spiegel: η Αθήνα δείχνει αφοσίωση στη λιτότητα



Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Spiegel αναφέρει ότι πολλοί Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αρκετά για να μειώσει τις δαπάνες. Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η Αθήνα πραγματοποίησε το πιο βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ταξιδέψει στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο ρόλος του θα είναι σαφής: ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδα έρχεται ως "ικέτης" ο οποίος αναγκάζεται να ζητήσει μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από τη Γερμανία για το χτυπημένο σκληρά έθνος του.Ακόμα, απαιτεί περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο ήδη έχει συναντήσει αντίσταση από ευρύ τμήμα της γερμανικής κυβέρνησης. Και η κατηγορία που ακούγεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου σημαντικό Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν εφαρμόσει τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις.

 
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το ΑΕΠ, οι Έλληνες κάνουν σαφώς πολύ μεγαλύτερες περικοπές από ό, τι όλα τα άλλα κράτη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από μια μελέτη από την κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας. Η έκθεση διαπιστώνει ότι, από το 2010, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την περικοπή των δαπανών και την αύξηση των φόρων αξίζει το ισοδύναμο του 20% του ΑΕΠ, το οποίο αποτελεί το πιο βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το επίτευγμα αυτό είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας σοβαρής ύφεσης.Κάτω από αυτές τις συνθήκες, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των προσπαθειών των Ελλήνων; Από τη μία πλευρά, αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, παρ 'όλες τις περικοπές, το χρέος στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αυξάνεται εάν η οικονομία της δεν πάρει ανοδική πορεία επίσης. Από την άλλη πλευρά, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για τους "συνταξιούχους φάντασμα" ή για το γραφειοκρατικό χάος συνεχίζουν να δημιουργούν την εντύπωση ότι η εξέλιξη της εξυγίανσης σε άλλες περιοχές θα αναιρεί όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες λιτότητας.

Στη συνέχεια του άρθρου, που κινείται σε ευνοϊκό κλίμα τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Spiegel αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να σπάσει το κατεστημένο του πελατειακού κράτους που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα, καθώς επίσης και για τις συμβολικές ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού με τη μείωση των μισθών των Υπουργών κατά 30%.
 
Μεταστροφή του κλίματος από μέρους των γερμανικών μέσων ενημέρωσης; Εγκώμιο για τον Αντώνη Σαμαρά; Η κατάσταση φαίνεται να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Γερμανία κέρδισε 64δις ευρώ από την κρίση της Ελλάδας . ε ας μην μας ζητάν και τα ρέστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή