Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Το άγαλμα της Κάρλα Μπρούνι, ωδή στην απληστία της εποχής Σαρκοζί


Σάλο προκαλεί στη Γαλλία το μπρούτζινο άγαλμα της πρώην Πρώτης Κυρίας Κάρλα Μπρούνι. Πολλοί θεωρούν το άγαλμα που στήνεται σε προάστιο του Παρισιού ως το απόγειο της ματαιοδοξίας που κυριαρχεί στη πολιτική τάξη της χώρας.

Οι αντιδράσεις για το άγαλμα της πρώην σούπερ μόντελ προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο για το μέγεθος και την κόστος του, αλλά και γιατί παρουσιάζει την πολυεκατομμυριούχο Μπρούνι, ως...απλή εργάτρια.

Η γενημμένη στο Τορίνο Κάρλα απεικονίζεται ως «plumassière», δηλαδή ως Ιταλίδα μετανάστρια του 19ου αιώνα που πήγε στη Γαλλία για να εργασθεί σε εργοστάσιο κατασκευής πλουμιστών φτερών για τους πλούσιους. Το σκεπτικό των δημιουργών του αγάλματος ήταν ότι ακόμα και μια πρώην Πρώτη Κυρία με μεγάλη περιουσία θα μπορούσε να συμπάσχει ή να ταυτιστεί με τους μετανάστες από τη χώρα καταγωγής της.

Η ιδέα ανήκει στο δήμαρχο του προαστίου Νοζάντ και στενό σύμμαχο του Νικολά Σαρκοζί, Ζακ Μαρτάν.

Ο Μαρτάν, ένα φιλόδοξος πολιτικός του συντηρητικού κόμματος του Σαρκοζί, αρχικά σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή του αγάλματος ...δημοσία δαπάνη, αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε όταν ο Σαρκοζί έχασε τις εκλογές του περασμένου Μαίου. Παράλληλα, η φαιρόμενη ανάμειξη του πρώην προεδρικού ζεύγους σε σκάνδαλα ανάγκασαν τον Μαρτάν να αναθεωρήσει.

Το άγαλμα θα μείνει στην ιστορία, σχολιάζει η Γκάρντιαν, ως σύμβολο της απληστίας που χαρακτήριζε τα χρόνια της προεδρίας Σαρκοζί. 

Πηγή: The Insider 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου