Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Εκφοβισμός Εφήβων μέσω Διαδικτύου: τι δείχνουν νέες έρευνες



Η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο φαίνεται να έχει προσελκύσει την  προσοχή πολλών ερευνητών στις μέρες μας. Ωστόσο μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη, δείχνει ότι για τους εφήβους η διάδοση ψευδών, ενοχλητικών ή εχθρικών  πληροφοριών στο διαδίκτυο ανάμεσά σε συνομήλικους δεν είναι πραγματικά τόσο διαδεδομένη, όσο πολλοί θα ήθελαν να πιστεύουν.

O ερευνητής River Ian, καθηγητής της ανθρώπινης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, λέει ότι έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, η οποίες ανάγονται στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως σύμφωνα με τον ειδικό, «το μόνο πράγμα που είναι εμφανές είναι ότι δεν εστιάζαμε όλοι το ίδιο πράγμα».

Ο  River Ian και οι συνεργάτες του, κατά την προβολή της έρευνας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας ισχυρίστηκαν ότι «ήταν πραγματικά δύσκολο να καθοριστεί πόσο διαδεδομένος είναι ο  εκφοβισμός στο διαδικτυακό κόσμο διότι τα πραγματικά ευρήματα διαφέρουν δραματικά».

Η νέα έρευνα είναι όμως πιο ενδελεχής. Σύμφωνα με μια μελέτη της Michele Ybarra, διευθύτριας έρευνας στο μη κερδοσκοπικό Κέντρο Καινοτόμων Δημοσίων Ερευνών Υγείας στο San Clemente,της Καλιφόρνια, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν είναι θύματα εκφοβισμού. Σε δύο αδημοσίευτες μελέτες από εθνικό αντιπρόσωπο – η πρώτη σε 1.158 νέους και η δεύτερη σε  3.777 -  το 17% δήλωσε ότι έχουν δεχθεί απειλές μέσω του Διαδικτύου κατά το περασμένο έτος, ενώ το 83% δήλωσαν ότι δεν είχαν κάποιου είδους παρενόχληση.

Η Ybarra έχει επίσης μελετήσει κατά πόσο ο «νταής» θεωρείται ότι είχε περισσότερη δύναμη από το θύμα - ορίζεται ως μεγαλύτερος, με περισσότερους φίλους, πιο δημοφιλής, ή είχε περισσότερη δύναμη κατά κάποιο άλλο τρόπο. Η
Ybarra καταλήγει ότι «το ζήτημα εξουσίας κάνει τη διαφορά».

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτοί που λένε ότι είχαν εξαναγκαστεί από κάποιον ισυχρότερο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πουν ότι ήταν πραγματικά αναστατωμένοι από αυτό», λέει η Ybarra. «Αν εκφοβίζονται από κάποιον με μεγαλύτερη δύναμη από αυτόύς, αναφέρουν ότι έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές τους».

Η ψυχολόγος Dorothy Espelage, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Urbana-Champaign, έχει μελετήσει τον εκφοβισμό για 18 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του «παλιομοδίτικου» πρόσωπο-με-πρόσωπο εκφοβισμό. Η ψυχολόγος την έρευνά της για την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο βρήκε το ίδιο ποσοστό 17%.

«Μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να φοβερίζει κανείς στο σχολείο από την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο»,  ισχυρίζεται η  Espelage. «Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο  νούμερο 1 παράγοντας πρόβλεψης της συμμετοχής σε οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφοράς είναι γονικός έλεγχος».

Σε μια άλλη μελέτη, τέλος, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που πέφτουν θύματα παρενόχλησης είναι πιο πιθανό να είναι οι ίδιοι δράστες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπεσαν θύματα με τον «πρόσωπο με πρόσωπο» εκφοβισμό  με συμμαθητές στο σχολείο, ήταν πιο πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή παρενόχληση, ώστε να προβούν σε αντίποινα σε όσα συνέβαιναν στο σχολείο.

Πηγή: USA Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου