Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πιο υγιείς οι κάτοικοι παραθαλάσσιων περιοχών, λένε οι ερευνητές.


Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ στη Βρετανία, αποφαίνεται ότι η υγεία των Άγγλων θα ήταν ακόμη καλύτερη αν  ζούσαν κοντά στην ακτή.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από  48 εκατομμύρια Βρετανών, κατά την τελευταία απογραφή του 2001, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το κοινωνικό τους περιβάλλον, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή ήταν γενικά πιο υγιείς από ό, τι οι κάτοικοι της ενδοχώρα. Η γεωγραφική διάσταση δεν αποτελεί επαρκές στοιχείο για να εξηγηθεί το φαινόμενο προς το παρόν, ωστόσο θεωρήθηκε ότι  η χαλαρωτική επίδραση που προέρχεται από τη θάλασσα  μπορεί να έχει κάποια σχέση με το φαινόμενο.

« Παρόλο που δεν το αποδεχόμασταν για πολλά χρόνια, θα πρέπει σήμερα να παραδεχτούμε ότι υπάρχει επίδραση της τοποθεσίας όχι μόνο στο κοινωνικό προφίλ, αλλά και στο θέμα της υγείας των κατοίκων», αναλύει ο Ζεράρντ Σαλέμ, διευθυντής του εργαστηρίου Χωροταξίας, Υγείας και Εδάφους, στο Πανεπιστήμιο Ouest Nanterre στο Παρίσι.
Η εγγύτητα στη θάλασσα λειτουργεί και ως καταπραϋντικό...

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου