Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

AP: 6.000 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στην επιχείρηση "Ξένιος Ζεύς"


Με βασικό άρθρο του το αμερικανικό Assosiated Press, μέσω της USA Today, αφιερώνει ρεπορτάζ στην επιχειρηση "Ξένιος Ζευς" της αστυνομιας.  Η αστυνομία δήλωσε τη Δευτέρα ότι 6.000 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα στην μαζική αυτή επιχείρηση.

"Η Ελλάδα έχει εδώ και καιρό το κέντρο εισόδου στην Ευρώπη για τους παράνομους μετανάστες από την Ασία και την Αφρική, οι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Ωστόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα και την υψηλή ανεργία καθιστούν το πρόβλημα χειρότερο από ποτέ", αναφέρει το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου.

Σύμφωνα με τη USA Today, το όνομα της επιχείρησης δεν αρμόζει στη συγκεκριμένη ενέργεια, αφού ο Ξένιος Ζευς ήταν ο θεός της φιλοξενίας. 

Στο ρεπορτάζ αναφέρουν και τις αντιδράσεις των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία επέκριναν την καταστολή, ενώ το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την ανησυχία ότι οι μετανάστες από χώρες με  πόλεμο και οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν ετσι να στερηθούν το δικαίωμα της προστασίας.

Οι Αμερικανοί αναφέρουν επίσης ότι 100.000 παράνομοι μετανάστες εκτιμάται ότι εισέρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, κυρίως από την γειτονική Τουρκία, και έως ένα εκατομμύριο πιστεύεται ότι ζουν συνολικά στην Ελλάδα

Επίσης,  η ανεξέλεγκτη εισροή, η οποία συνέπεσε με την πρόσφατη αύξηση της εγκληματικότητας, συνέβαλε στην ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" το οποίο χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική κατά των μεταναστών.

Στο συνολικό ρεπορτάζ απεικονίζεται η πραγματικότητα στην Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης και κυρίως της λαθρομετανάστευσης, καθώς και η πολιτική βούληση τόσο της κυβέρνησης, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγή: USA Today  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου