Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Sivakasi: η επικίνδυνη "πρωτεύουσα πυροτεχνημάτων " στην Ινδία

Η πόλη Sivakasi στο νότιο ινδικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού είναι γνωστή ως η "πρωτεύουσα πυροτεχνημάτων" της Ινδίας. Ωστόσο τα συχνά ατυχήματα και οι θανατηφόρες επιδράσεις των χημικών παρασκευασμάτων έχουν αμαυρώσει την εικόνα της πόλης.


Στις 5 Σεπτεμβρίου μία έκρηξη στο εργοστάσιο πυροτεχνημάτων της πόλης που στοίχισε τη ζωή 38 ήταν μια από τις χειρότερες πρόσφατες περιπτώσεις ατυχημάτων. 

Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στο εργοστάσιο, περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2009, 30 το 2001 και πάνω από 60 το 1991. Ωστόσο, ο κατάλογος των θυμάτων σε μικρότερα ατυχήματα είναι πολύ μεγαλύτερος.

Παρόλα αυτά πάνω από 700.000 εργαζομένους της Sivakasi δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εξαρτώνται από μια από τις πιο επικίνδυνες βιομηχανίες για τον βιοπορισμό τους. Περίπου 20-25 εργαζόμενοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από έκρηξη σε αυτή τη βιομηχανία πυροτεχνημάτων. 

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πυροτεχνημάτων μετά την Κίνα και οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι σχεδόν όλα τα προϊόντα είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Εκείνοι που εργάζονται στη βιομηχανία συχνά έχουν υποστεί ατυχήματα όπως σπάσιμο ποδιού ή του κρανίου ή κάψιμο χεριού από τη χρήση εκρηκτικών, ενώ πολλοί διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για αναπνευστικά προβλήματα. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην περιοχή είναι εξαιρετικά ελλιπείς. 

Τέλος, η βιομηχανία πυροτεχνημάτων έχει επικριθεί για τους χαμηλούς μισθούς αφού πληρώνουν μόλις 1,85 λίρες Αγγλίας την ημέρα στους εργαζομένους. Η βιομηχανία αρνείται όλες τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής.


Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου