Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μπαράκ Ομπάμα αγωνίζεται να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους...

Μετά την επιτυχημένη καμπάνια της "ελπίδας και αλλαγής", ο πρόεδρος αντιμετωπίζει απογοήτευση του αμερικανικού λαού, αλλά  την απειλή των Ρεπουμπλικάνων στην κούρσα της διαδοχής της προεδρείας.
To 2008 o Ομπάμα δεν είχε κανένα πρόβλημα να πείσει τους ψηφοφόρους να πάνε στις κάλπες, κατά τη διάρκεια της ιστορικής εκλογικής νίκης του. Ωστόσο, το 2012, το παιχνίδι είναι διαφορετικό. Χτυπημένοι από την πραγματικότητα των τεσσάρων ετών δικυβέρνησης, οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι το κόμμα του Ομπάμα τους έχει απογοητεύσει. Έτσι ο Ομπάμα αντιμετωπίζει ένα χάσμα ενθουσιασμού καθώς ετοιμάζεται να συσπειρώσει τους Δημοκρατικούς στο συνέδριο επιλογής υποψηφίων στη Βόρεια Καρολίνα.

"Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν βαρεθεί με την πολιτική, ως συνήθως, και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αλλαγή. Πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα για τον ίδιο," δήλωσε ο καθηγητής Σον Μπόουλερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αυτό χάσμα  ανάμεσα στον ενθουσιασμό για του Δημοκρατικούς μπορεί να αποτυπωθεί σε αριθμούς στις δημοσκοπήσεις.   

Σε αυτό το σημείο το 2008, το 63% των Αμερικανών είδαν ευνοϊκά Ομπάμα. Τώρα είναι τον βλέπει ευνοϊκά το 53%. Επίσης, υπάρχουν πολλά συλλαλητήρια εναντίον του Αμερικανού Προέδρου καθώς και πολλά δυσμενή σχόλια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές ,δύο είναι οι λόγοι για αυτήν την απογοήτευση. Πρώτον είναι η συνεχιζόμενη οικονομική δυσπραγία και η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να υπάρχει στην Αμερική. Αυτό επιτρέπει στους Ρεπουμπλικάνους να επιτίθενται στην οικονομική πρόοδό του. Δεύτερον, υπήρξε μια σειρά από απογοητεύσεις πολιτικής. Ο Ομπάμα έστειλε περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, δεν κατάφερε να κλείσει το στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο και οι μεταρρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι δημοφιλείς.  

Ωστόσο, ο Ομπάμα εξακολουθεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η οργάνωση που έχει απομείνει από την απολύτως επιτυχημένη εκστρατεία 2008. Επίσης, ο Ρεπουμπλικανικό αγώνας για την υποψηφιότητα σημαδεύτηκε από παράξενες και εκκεντρικές εκστρατείες.  Παρόλα αυτά ο Ομπάμα και οι Δημοκρατικοί μπορούν να παλέψουν για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους στη βάση τους αν και το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό  τώρα, αφού η ελπίδα και η αλλαγή έχει μετατραπεί σε φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου