Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Δώστε στη γαλήνη και την ησυχία... μια ευκαιρία!

Οι επιστήμονες πλέον βρίσκονται σε μια προσπάθεια να κάνουν την κοινωνία μας πιο ήσυχη και λιγότερο αγχωτικό.

Οι ακτιβιστές και οι οργανισμοί υγείας επισημαίνουν ολοένα και περισσοτερο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει βαθιά την υγεία και τα συναισθήματά μας.


Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, για παράδειγμα, λέει ότι οι επίμονοι ήχοι μόλις 30 ντεσιμπέλ, που ισοδυναμεί με κάποιον που ψιθυρίζει σε μια βιβλιοθήκη, είναι αρκετοί για να διαταράξουν τον ύπνο σας. Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη, καθώς και το κοινό αρχίζει να αντιδρά ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη ηχορύπανση, οι επιχειρήσεις απαντούν με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν πίσω την ηρεμία και τη γαλήνη των χρόνων που πέρασαν.

Υπάρχει στο Ηνωμένο Βαςσίλειο μια πρωτοβουλία όπου τα προϊόντα που έχουν σχειδιαστεί ώστε να προκαλούν λιγότερο θόρυβο φέρουν μια μοβ σφραγίδα που αποδεικνύει ότι είναι φιλικά στο ανθρώπινο αυτί. 
 

Τα σήματα που ονομάζονται "Σσσσσς" απονέμονται για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να παράγουν λιγότερο θορυβώδη προϊόντα είτε πρόκειται για αεροπλάνα, τρένα, πιστολάκι για τα μαλλιά, μίξερ ή ακόμα και μουσικά όργανα. Σε αυτές τις εταιρίες περιλαμβάνεται και το Hotel Corinthia στο Λονδίνο για την παροχή ενός ήσυχου καταφύγιου μακριά από την "αστική ηχορύπανση". Η κατασκευαστική εταιρεία Mace και η περιφέρεια του Λονδίνου Southwark, επίσης,  πρόσφατα είχε  μία για τη μείωση της διαταραχής και της ηχορύπανσης κατά τη διάρκεια της οικοδόμησης του Shard, νέου πύργου ορόσημο της πρωτεύουσας - ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της εγγύτητας με νοσοκομείο.

Θα ήταν δελεαστικό να σκεφτούμε τη μείωση του θορύβου είναι απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται από τις επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν σε πολυσύχναστες αγορές. Αλλά, σύμφωνα με τον Elliott, είναι περισσότερο από αυτό : "οι ήχοι επηρεάζουν βαθιά τα συναισθήματα και την υγεία μας», λέει, προσθέτοντας ότι έχει σχέδια να ακολουθήσει το κίνημα Ησυχίας. 

Μια μελέτη, που δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς, το 2005, διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα θορύβου συνδέεται με τριπλασιασμό του κινδύνου καρδιακής προσβολής για τις γυναίκες και 50% αύξηση για τους άνδρες. Γερμανοί επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι δυνατοί ήχοι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις ασθένειες, αλλά συνδέονται με το άγχος και την ενόχληση και θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, χάρη στα αυξημένα επίπεδα των ορμονών και χημικών ουσιών του εγκεφάλου όπως η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη.

 

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο περιβαλλοντικός θορύβος ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες περιπτώσεις καρδιακών προσβολών. Επίσης, υποστήριξε τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα θορύβου μπορούν  να υπονομεύσουν την ανάγνωση, τη μνήμη, τη γλώσσα και την προσοχή σε παιδιά με δια βίου αλυσιδωτές επιδράσεις στο μορφωτικό επίπεδο.         

Σχεδόν πριν από δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο που απαιτεί από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν χάρτες των επιπέδων θορύβου στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ο τελικός στόχος είναι να βοηθήσει  πολιτικούς και αξιωματούχους να μειώσουν την υπερβολική έκθεση του πληθυσμού τους, σε δυνατούς θορύβους, η οποίοι, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες κατά τα τελευταία 40 χρόνια για τη μείωσή τους, συνέχισαν να αυξάνονται.

Πηγή: BBC   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου