Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Μέτρα με στόχο την "ευελιξία" στην απασχόληση, ζητά η τρόικα.

Προτάσεις-φωτιά για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τα ωράρια εργασίας - στη λογική της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας - θέτει (πάλι) η τρόικα, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

 

Ειδικότερα, με στόχο την αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης από το ωράριο λειτουργίας των επιχειρήσεων, η τρόικα έθεσε θέμα μέτρων έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και την εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου).

Χωρίς να εξειδικεύσει κατά τη χθεσινή συνάντηση τα μέτρα αυτά - όπως προκύπτει από το γνωστό email που έστειλε πρόσφατα -, η τρόικα εννοεί να αυξηθεί η ευελιξία της εργασίας με αύξηση των ημερών απασχόλησης στις έξι ημέρες (αντί του 5ημέρου) και να σημειωθεί κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν για την εναλλαγή της απασχόλησης μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.
Για τις αποζημιώσεις (οι οποίες ως γνωστόν μειώθηκαν κατά 50% με τον νόμο 3863/2010) η τρόικα θέτει ενστάσεις για τον χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10-15 χρόνια, 16-20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια αντίστοιχα.
Επίσης, τέθηκε θέμα για την υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50%, αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν, καθώς και για το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες (σ.σ.: οι εργατοτεχνίτες με το ισχύον καθεστώς λαμβάνουν μικρότερες αποζημιώσεις).

Υποχρεώσεις. «Συζητήσαμε ανειλημμένες υποχρεώσεις. Η συζήτηση συνεχίζεται», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά το τέλος της συνάντησης, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Κατά τον υπουργείο Εργασίας, πάντως, είναι πρώιμο να ανοίξει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς ακόμη δεν έχουν αποτιμηθεί τα αποτελέσματα προηγούμενων παρεμβάσεων. Ετσι, νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση δεν συζητήθηκαν ασφαλιστικά θέματα.
Πηγή: ta nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου