Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Τα μέτρα πρέπει να "κλείσουν" μέχρι την Κυριακή

Στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, συνεχίζεται η συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ νωρίτερα είχε συζητηθεί, με τη συμμετοχή των τεχνικών κλιμακίων των εκπροσώπων των δανειστών, το μακροοικονομικό σενάριο για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο περιορισμός κατά 2 δισ. ευρώ της «τρύπας» του πακέτου των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, προέρχεται από περικοπές στις δαπάνες σε Υγεία, 'Αμυνα και ΟΤΑ. Ο ίδιος, παράλληλα, χαρακτήρισε «σκληρό πυρήνα» τα 2 δισ. ευρώ που πρέπει ακόμη να εξευρεθούν για να συμπληρωθεί το πακέτο των μέτρων. Ενώ, ερωτηθείς για την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό παραμένει πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Σημειώνεται ότι τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν πολύ σημαντικό το μακροοικονομικό σενάριο, καθώς από το ύψος της ύφεσης θα εξαρτηθεί και το εάν η τρόικα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Στη σύσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσιάστηκε και σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας, μια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων χωρίς την οικοδομή (στο 21% του ΑΕΠ το 2019 - 2020, από περίπου 9% του ΑΕΠ εφέτος) παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα καλύψει τις απώλειες στο ΑΕΠ και θα περιορίσει το δημόσιο χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Την ελπίδα ότι τα μέτρα θα «κλείσουν» έως την Κυριακή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πηγή: ΑΜΠΕ από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου