Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το "ανθρώπινο σαφάρι" συνεχίζεται στα νησιά Άνταμαν

To ανθρώπινο σαφάρι μπορεί να έχει απαγορευτεί, αλλά ακόμα τουρίστες συρρέουν σε νησιά Ανταμάν για να δουν τους ιθαγενείς μιας απομονωμένης φυλής στην Ινδία.


Οκτώ μήνες μετά από την αποκάλυψη του Observer της συγκλονιστικής ιστορίας για το πώς οι τουρίστες πλήρωναν για να χαζεύουν και να γελούν με τα μέλη της φυλής Jarawa φαίνεται ότι αυτή η πρακτική συνεχίζεται ακόμα.


Οι τουρίστες περιμένουν την έναρξη της πρώτης συνοδείας της ημέρας κατά μήκος της εθνικής οδού του Ανταμάν, η οποία περνά μέσα από τις περιοχές που ζουν οι φυλές των Jarawa.Είναι πρωί της Τετάρτης, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επίσημης τουριστικής περιόδου και οκτώ μήνες από τότε που μια έρευνα του Observer στην περιοχή των αυτοχθόνων φυλών Jarawa, όπου οι τουρίστες ζητούσαν από τους ιθαγενείς να χορεύουν για να τους ρίχνουν τρόφιμα ως αντάλλαγμα.  

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλο σκάνδαλο στην Ινδία καθώς και τη  διεθνή καταδίκη για το ανθρώπινο σαφάρι στον Άνταμαν.Η ινδική κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να θεσπίσσει νόμους τιμωρίας για τις παρεμβολές στην περιοχή των Jarawa με επτά χρόνια φυλάκιση.

Τον Ιούλιο το ανώτατο δικαστηρίο της χώρας - το οποίο διέταξε το κλείσιμο του δρόμου το 2002 - απαγορεύσε κάθε εμπορική και τουριστική δραστηριότητα μέσα σε μια ζώνη πέντε χιλιομέτρων γύρω από τη φυλή, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση της εντολής θα ισοδυναμούσε με περιφρόνηση του δικαστηρίου.               

Αυτό όμως δεν επέφερε και το τέλος του ανθρώπινου σαφάρι, καθώς την ην περασμένη εβδομάδα, οι επιχηρίσεις συνεχίζοντν πάνω στην ανθρώπινη βιομηχανία σαφάρι. Και όχι μόνο συνεχίζονταν, αλλά γινόταν και με τις "ευλογίες" της διοίκησης αφού διέθετε δικό της λεωφορείο για την μεταφορά των τουριστών στην περιοχή.            

Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, η οποία διαρκεί από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάιο, εκτιμάται ότι 250 οχήματα χρησιμοποιούν το δρόμο κάθε μέρα. Ο αριθμός μειώνεται σε 150 κατά τη διάρκεια της μη τουριστικής περιόδουο. Σχεδόν 150.000 ανθρώποι το χρόνο ανεβαίνουν στο δρόμο για να δουν τους ιθαγενείς.

Περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Survival International, προειδοποιούν ότι η αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο θα οδηγήσει στην καταστροφή τους  Jarawa. .Παρά τη διεθνή κατακραυγή, όμως, και την οργή της κυβέρνησης στο Δελχί, παρά τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Κογκρέσου για λογαριασμό της Jarawa, τα ανθρώπινα σαφάρι συνεχίζεται.


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου