Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Χωρίς φως για το τελικό πακέτο των μέτρων η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

Οι σκληρές απαιτήσεις της τρόικας σε σχέση με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και η απόρριψη μέτρων 2 δισ. από την Δημόσια Διοίκηση, την Άμυνα και την Υγεία ουσιαστικά άλλαξαν την ατζέντα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ, καθώς οι κκ Βενιζέλος και Κουβέλης ήθελαν να θέσουν θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό μεταξύ των τριών αρχηγών αλλά βαρύ καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους τρεις αρχηγούς ότι η τρόικα αμφισβητεί μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από την Δημόσια Διοίκηση και τα υπόλοιπα από την Άμυνα και την Υγεία. Η τρόικα, τους είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν επιμένει για πρόσθετα μέτρα λόγω ύφεσης αλλά τα 11,5 δισ. τα θέλουν στο χέρι.


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας που μετείχε στη σύσκεψη υποστήριξε ότι η τρόικα είναι πολύ σκληρή στις διαπραγματεύσεις της και δεν βιάζεται να κλείσει χρονικά το πακέτο.


Η εκτίμηση από την πλευρά του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η τρόικα θέλει αίμα καθώς πιέζει για περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στο Δημόσιο, κάτι που τα δύο αυτά κόμματα αρνούνται να δεχτούν και ζητούν να συζητηθούν ισοδύναμα μέτρα.


Μάλιστα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ είναι ρεαλιστικές και μπορούν να αποτελέσουν βάση για διαπραγμάτευση με την τρόικα.


Στο μεταξύ οι ενστάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλη για μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ παραμένουν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τους μετά και από την σύσκεψη.


Στη σύσκεψη δεν ελήφθη καμία απόφαση και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η τρόικα έχει ήδη αρχίσει τις επαφές της και το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.


Το πρωί της Κυριακής οι κκ. Πρωτόπαππας, Κουτρουμάνης και Χατζησωκράτης είχαν σύσκεψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ για να συζητήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις μέτρων των δύο κομμάτων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις του ΠαΣοΚ δεν συμπίπτουν με αυτές της ΔΗΜΑΡ, αλλά υπάρχει μια κοινήκατεύθυνση σε κάποια θέματα.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ αμέσως μετά τη συνάντησή του με την τρόικα το πρωί της Δευτέρας και πριν ο κ. Βενιζέλος συναντηθεί με αυτήν στις 3 το μεσημέρι ώστε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης.


Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών ούτε και την Τετάρτη είναι βέβαιο ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά ίσως να υπάρχει πρόοδος και σίγουρα θα υπάρξει καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι δέχεται και τι όχι η τρόικα.


Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις τους ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος τόνισαν ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι δεδομένη.


Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση
Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ άρχισε στις 19.00 και τελείωσε στις 21:30 της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου . 

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου