Η φράση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον Έλληνα αξιωματούχο, αλλά στον Michael Gove, Γραμματέα στον τομέα Παιδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον Gove, οι επιθεωρητές της εκπαίδευσης θα πρέπει να δείχνουν "μηδενική ανοχή", σκληραίνοντας σημαντικά τη στάση τους, στους δασκάλους οι οποίοι θα βρίσκονται, από εδώ και στο εξής, κάτω από ένα πρωτοφανές επίπεδο ελέγχου.
Οι Διευθυντές θα έχουν λιγότερες από 24 ώρες πριν από την επίσκεψη του Επιθεωρητή, ενώ οι ομάδες ελέγχου θα παρατηρούν τις περισσότερες τάξεις, για να ακούσουν τους μαθητές διαβάζουν, να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους και να ελέγχουν τις μισθοδοσίες των εκπαιδευτικών με χαμηλή απόδοση (πριμ απόδοσης).
Αρχηγοί των ομάδων και οι διευθυντές θα είναι σε θέση να απολύσουν τους εκπαιδευτικούς με τις χειρότερες επιδόσεις. Εξάλλου, ο Gove υποσχέθηκε "μηδενική ανοχή" έναντι των δασκάλων χαμηλής απόδοσης.
"Έχουμε μια μεγάλη γενιά νέων εκπαιδευτικών, αλλά κάθε ώρα ένα παιδί περνά με μια κακή δασκάλα που καταστρέφει το μέλλον του», δήλωσε ο Γραμματέας Παιδείας.
"Κανένας γονιός δεν θα ανεχθεί πρόθυμα την κακή διδασκαλία για το παιδί του και αυτή η κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται μηδενική ανοχή για την αποτυχία στην τάξη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αλλάζουν οι κανόνες", συνέχισε ο Gove.
Σύμφωνα με την Telegraph, από τα 5.000 σχολεία που επιθεωρήθηκαν το περασμένο έτος, το 36% των δημοτικών σχολείων και το 34% των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κρίθηκαν «ικανοποιητικά». Η ποιότητα της διδασκαλίας δεν ήταν αρκετά καλή στο 38% των σχολείων και άσχημη στο 3%.
Είναι γνωστό ότι το βρετανικό σύστημα είναι αρκετά αυστηρό και γίνεται ακόμα αυστηρότερο, βάζοντας μια "θηλιά" σε όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να υπάρχει φυσικά αμφίδρομη αξιολόγηση και από κάτω προς τα πάνω, πράγμα που, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλεί αντιδράσεις. Ένα παρόμοιο σύστημα, προφανώς, θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα της κρίσης και της ανέχειας, με επιπρόσθετα προβλήματα την αναξιοκρατία, την ανευθυνότητα και την έλλειψη σωστού προγραμματισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου