Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

H Σουηδία δεν έχει σκουπίδια και ... εισάγει από γειτονικές χώρες!

Η Σουηδία δεν έχει σκουπίδια και έχει φτάσει στο σημείο να χρειάζεται να εισάγει  από τις γειτονικές της χώρες. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων είναι εδώ και πολλά χρόνια ένα ζητούμενο για βιομηχανικές χώρες.

Η  επιτυχία της σουηδικής ανακύκλωσης οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το 1% των οικιακών απορριμμάτων φτάνει στους χώρους υγειονομικής ταφής στη Σουηδία, έναντι 38% για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Πιο αναλυτικά, το 36% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, γίνεται λίπασμα και 14% και πάνω από το 49% αποτεφρώνονται, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά τη Δανία (54%) και πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (22%). 

Με τους  αποτελεσματικούς αποτεφρωτήρες, τα βιομηχανικά κέντρα ανάκτησης ενέργειας με την καύση απορριμμάτων παράγει πλέον αρκετή ενέργεια για να καλύψει το 20% της θέρμανσης της χώρας (810.000 νοικοκυριά) και προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια σε 250.000 σπίτια. 
Ωστόσο το πρόβλημα, αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, είναι ότι οι ικανότητες για  καύση απορριμάτων της χώρας αποδεικνύονται πολύ μεγαλύτερες από τις ποσότητες των αποβλήτων (2 εκατ. τόνοι ετησίως). Για να λειτουργούν τα εργοστάσιά της, και να αποφευχθεί η απώλεια χρημάτων, η Στοκχόλμη πρόσφατα άρχισε να εισάγει τα απόβλητα από την Ευρώπη: 800 000 τόνων ανά έτος, που προκύπτει κυρίως από τις γειτονικές της χώρες όπως τη Νορβηγία. 
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, τα απόβλητα έχουν όλο και πιο σημαντική αγοραία αξία σήμερα. "Η αποτίμηση των αποβλήτων σε εργοστάσια αποτελεί προϊόν ευρείας ενεργειακής απόδοσης και αποτελεί ένα σοφό στοίχημα σε έναν κόσμο όπου η τιμή της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, αφού θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζει έλλειψη καυσίμων" δηλώνουν οι Σουηδοί επιστήμονες. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό για τη Σουηδία, η εξεύρεση τρόπων για τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης. 

Αυτή η μεγάλης κλίμακας αποτέφρωση των αποβλήτων, ωστόσο, θέτει το ζήτημα των εκπομπών. Σύμφωνα με τη σουηδική διαχείριση των αποβλήτων, η Σουηδία εισήγαγε αυστηρούς κανονισμούς όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών, με αποτέλεσμα τη μείωση τους κατά περίπου 90% από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου