Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικανοί διπλωμάτες αποχωρούν από Τυνησία και Σουδάν. Ταξιδιωτικές οδηγίες για τους Αμερικανούς πολίτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προανήγγειλε την αναχώρηση του προσωπικού από τις πρεσβείες στην Τυνησία και το Σουδάν εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενή αντι-αμερικανική βία. Επίσης, οι αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες.

 
"Δεδομένης της κατάστασης της ασφάλειας στην Τύνιδα και του Χαρτούμ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει διατάξει την αποχώρηση του προσωπικού μη έκτακτης ανάγκης και των μελών της οικογένειάς τους από τις δύο χώρες και παράλληλα έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για  τα ταξίδια εκεί στου Αμερικανούς πολίτες", δήλωσε η εκπρόσωπος, Victoria Nuland.

Στην Τυνησία, η προειδοποίηση που εκδόθηκε για τους Αμερικανούς ήταν ότι το διεθνές αεροδρόμιο της Τύνιδας ήταν ανοιχτό και ενθάρρυνε όλους τους πολίτες των ΗΠΑ να αναχωρήσουν με εμπορικές πτήσεις.


Ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί που επέλεξαν να παραμείνουν στην Τυνησία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις. Την Παρασκευή, οι διαδηλωτές ανέβηκαν στα τείχη μέσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα, έκαψαν αυτοκίνητα, επιτέθηκαν στην είσοδο κτιρίου και έβαλαν φωτιά σε ένα γυμναστήριο και ένα γειτονικό αμερικανικό σχολείο.


Στο Σουδάν, η προειδοποίηση ανέφερε ότι ενώ η σουδανική κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των τρομοκρατικών ομάδων, μερικοί παραμένουν και έχουν απειλήσει να επιτεθούν ενάντια στα δυτικά συμφέροντα.


Η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε "κρίσιμο" επίπεδο σε όλο το Σουδάν, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σημείωσαν, επίσης, ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν ήδη υποχρεωθεί να ταξιδεύουν σε θωρακισμένα οχήματα και πρέπει να πάρουν άδεια να ταξιδέψουν έξω από το Χαρτούμ.


Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μίλησε με κορυφαίους αξιωματούχους από επτά χώρες το Σάββατο για να συζητήσουν την κατάσταση μετά το κύμα των διαμαρτυριών και της βίας κατά τη διάρκεια μιας αντι-μουσουλμανική ταινίας που σάρωσε τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες. Μια σκοτεινή, ερασιτεχνική ταινία που ονομάζεται "Αθωότητα των μουσουλμάνων", η οποία προκαλεί οργή στους πιστούς του μουσουλμανικού κόσμου.


Την Τρίτη, οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο παραβίασαν τα τείχη της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, στη συνέχεια  εξτρεμιστές επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, Λιβύη, σκοτώνοντας τέσσερις Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένου και του πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Chris Stevens. Από τότε, οι διαμαρτυρίες για την ταινία έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ενώ οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, οι πορείες σε διάφορες πόλεις μετατράπηκαν σε βίαιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου και των διαδηλώσεων στην Τυνησία και το Σουδάν.


Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου