Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί οι γυναίκες αποκτούν κοιλιά μετά τα πενήντα;

Κατά την εμμηνόπαυση, οι αλλαγές στα επίπεδα λίπους στο σώμα διαφοροποιούνται ως προς την κατανομή από τους μηρούς ή τους γλουτούς στην κοιλιακή χώρα, προκαλώντας αυτό που οι γιατροί που ονομάζουν κοιλιακή παχυσαρκία.Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν, μέσα από διάφορα πειράματα, ότι το ένζυμο, ALDH1A1, μπορεί να είναι το κλειδί του μυστηρίου. Κατά την αφαίρεση αυτού του ενζύμου στους ποντικούς, ακόμη και με διατροφή υψηλή σε λιπαρά, το λίπος στην κοιλιά δεν αυξάνεται.
 

Υπάρχουν δύο τύποι κοιλιακής παχυσαρκίας, εκείνη η οποία εμφανίζεται ακριβώς κάτω από το δέρμα, η υποδόρια παχυσαρκία που θεωρείται λιγότερο επικίνδυνη για την υγεία, και εκείνη που εμφανίζεται βαθιά στο εσωτερικό της κοιλιάς πάνω, η σπλαχνική παχυσαρκία, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους καρκίνους (του κόλου, του μαστού). Πριν όμως από την εμμηνόπαυση, η δραστικότητα του ενζύμου που ευθύνεται για σπλαχνική παχυσαρκία παρεμποδίζεται από τις θηλυκές ορμόνες. 
Τον Ιούνιο, ο Δόκτωρ Jorge Plutzky και η ομάδα του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), επίσης, τόνισε στο περιοδικό Nature Medicine, ότι υπάρχουν θεραπευτικές επιπτώσεις του ενζύμου ALDH1A1 στην πλαστικότητα των λιποκυττάρων, δηλαδή των κυτάρρων που αποθηκεύουν λίπος.
  

Ο Δόκτωρ Ulyana Ziouzenkova, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ), ο οποίος ηγείται της έρευνας, δήλωσε στο BBC την αισιοδοξία του: "Από τη μία πλευρά, το ένζυμο ALDH1A1  λειτουργεί με τον ίδιο σε γυναίκες και ποντίκια. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που είναι παχύσαρκες , θα πρέπει να μειώσουν τις θερμίδες που προσλαμβάνουν".
Σχηματικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο επιλογές για το λίπος που παίρνουμε από το φαγητό: ή το καίει ή το αποθηκεύει. Ο Ziouzenkova και η ομάδα του ανακάλυψαν γιατί το γυναικείο σώμα καίει λιγότερο λίπος στην εμμηνόπαυση: "Με το τέλος της ύπαρξης του ενζύμου ALDH1A1, τα λιπώδη κύτταρα αρχίζουν να αποθηκεύουν λίπος αντί να το καίνε". Για τον Δόκτωρα Juliane Berdah γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο και διατροφολόγο στο Παρίσι, είναι κατά κύριο λόγο οι αλλαγές χώρο αποθήκευσης, το λίπος διασπάται πιο εύκολα στη μεσαία γραμμή καθώς περνά η ηλικία. 
Όσον αφορά τους άντρες, δημιουργούν κοιλιακό λίπος με το πέρασμα του χρόνο, δεδομένου ότι έχουν μια διατροφή πολύ πλούσια σε λιπαρά και υπάρχει έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή αφού πολλά ενζυμικά συστήματα που εμπλέκονται σε ορμονικές και μεταβολικές δημιουργούν την παχυσαρκία. Η άσκηση και η σωστή διατροφή είναι σημαντικές λύσεις για το πρόβλημα αφού η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι αναπόφευκτη.  Τέλος, η τακτική σωματική δραστηριότητα όχι μόνο  χρησιμεύσει για τη βελτίωση της μορφολογίας και της κατανομή του λίπους, αλλά κυρίως μειώνει τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου, της οστεοπόρωσης και έχει μια προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου του μαστού.

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου