Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

"Déjà vu": όταν αυτό που ζεις μοιάζει με ανάμνηση...

Πολλές φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουν ξαναζήσει κάποιο περιστατικό της ζωής τους και το θεωρούν ως ανάμηνηση.  Αυτό το συναίσθημα ονομάζεται  «déjà vu», δηλαδή "ήδη ιδωμένο" , το οποίο εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρούς ενήλικες, σπανιότερα μετά από 40 χρόνια και, σύμφωνα με τους ερευνητές, ευνοείται από την κούραση και το άγχος. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει και σε ορισμένους ασθενείς με επιληψία του κροταφικού λοβού.
  


Για το συναίσθημα που προκαλείται από επιληψία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι: "Η αντικαταθλιπτική θεραπεία είναι αναποτελεσματική και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και μια επεισόδια έξαρσης του déjà vu", δήλωσε ο Δρ Benjamin Cretin, από το Τμήμα Νευρολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Στρασβούργου. "Τέτοια επεισόδια συμβαίνουν  από δέκα ή δώδεκα εξάρσεις σε δύο ή τρεις ημέρες πριν από τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα σε διάστημα 6-8 εβδομάδων. Αυτό είναι πολύ θυμίζει την ρυθμικότητα των επιληπτικών κρίσεων. Η αντικαταθλιπτική θεραπεία διακόπτεται και αντικαθίσταται από αντιεπιληπτική θεραπεία που ανακουφίζει τον ασθενή πολύ γρήγορα", συνεχίζει ο Δρ Cretin. 
"Το επεισόδιο του déjà vu συμβαίνει συνήθως όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν σε αυτοκίνητο, ή είναι εξαιρετικά αναστατωμένοι", λέει ο Δρ Cretin. Η αίσθηση του deja vu που θα συνεχίσει ως ανάμνηση, ανακαλεί μνήμες παλιές, με τη μορφή μιας οπτικής ψευδαίσθησης. Από μαγνητικές στον εγκέφαλο των ανθρώπων που βιώνουν συχνά το  déjà vu διακρίνεται η ύπαρξη μιας μορφολογικής ανωμαλίας του ενδορρινικού φλοιού που αποτελεί και διάγνωση για την επιληψία του κροταφικού λοβού. 
Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου