Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ολάντ και Μέρκελ "γιορτάζουν" τη γαλλο-γερμανική φιλία...

Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκθειάσαν δημόσια τη γαλλο-γερμανική φιλία, στον τόπο όπου ο στρατηγός Ντε Γκωλ έδωσε την ομιλία του με τη γερμανική νεολαία πριν από 50 χρόνια, πριν επιχειρήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησαν στην αυλή ενός από τα μεγαλύτερα μπαρόκ παλάτια στη Γερμανία, το Κάστρο Ludwigsburg, στο φεστιβάλ  για τη γαλλο-γερμανική φιλία.  Η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε με μια γαλλική προσφώνηση για τη γαλλογερμανική νεολαία και συνέχιστε την ομιλία της στα γερμανικά, λέγοντας: "Εμείς οι Ευρωπαίοι ενωμένοι θα εργαστούμε στην ευτυχία μας" και χειροκροτήθηκε από το κοινό.

Υπενθύμισε επίσης ότι κατά το χρόνο της ομιλίας του De Gaulle, ήταν οκτώ ετών, ζούσε στην Ανατολική Γερμανία, πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ένα χρόνο μετά την κατασκευή του τείχους. "Εκείνη την εποχή, ήταν αδιανόητο να σκεφτεί κανείς ότι θα βρισκόμαστε εδώ." 

Ο Φρανσουά μίλησε στη γερμανόφωνη νεολαία για το όραμα της γαλλο-γερμανικής φιλίας που θα δώσει την απάντηση στην κρίση του ενιαίου νομίσματος στην Ευρώπη.
Τέλος, οι δύο ηγέτες, οι οποίοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως "κινητήρια δύναμη της Ευρώπης", συναντήθηκαν για γεύμα εργασίας και κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο χώρες είναι οι δύο μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στο ταμείο αρωγής για τις προβληματικές χώρες της ζώνης του ευρώ (έως 20%), η οποία αποτελεί αντικείμενο έντονης πολιτικής συζήτησης.

Πηγή: Le Monde 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου