Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Γιούνκερ: Μετά τα μέσα Οκτωβρίου οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Δεν αναμένονται πολιτικές αποφάσεις για την Ελλάδα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 8 Οκτωβρίου. «Θετικό πνεύμα» διαπίστωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στη Λευκωσία. «Υπήρξε συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα. Είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», τόνισε.

«Η Ελλάδα γνωρίζει ότι πρέπει να επιδείξει πολύ ισχυρή αποδοτικότητα στις μεταρρυθμίσεις μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η ελληνική κατάσταση θα συζητηθεί στη συνάντηση της 8ης Οκτωβρίου, αλλά αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, είπε ότι θα είναι έτοιμη το νωρίτερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Δηλώσεις Στουρνάρα

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, σε δήλωση του μετά το τέλος της συνάντησης, στο Eurogroup έγινε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, όπου αρχικά έγινε μία παρουσίαση από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος.

«Το πνεύμα ήταν θετικό. Υπάρχει σημαντική αποδοχή ότι σημειώνεται πρόοδος», υπογράμμισε.

«Υπήρξε πράγματι συμφωνία ότι συγκλίνουμε με την τρόικα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμη σε όλα», αλλά «είμαστε σε καλό δρόμο και θα προσπαθήσουμε όλα να τελειώσουν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».

Επομένως, συμπλήρωσε, «το πόρισμα πρέπει να έχει κατατεθεί νωρίτερα».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πάρει την επόμενη δόση από το δάνειο, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, μόνο με την ολοκλήρωση των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ και χωρίς να υπάρχει συνολική λύση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε:

«Αυτά τα κουβεντιάζουμε, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, όλες αυτές οι προτάσεις είναι πάνω στο τραπέζι. Το βασικό είναι, όπως τόνισαν όλοι, ότι θα πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί σε ό,τι αφορά το άτυπο Eurogroup είναι το γεγονός ότι ακόμα και οι «σκληροπυρηνικοί» της λιτότητας και των σεναρίων για ενδεχόμενο Grexit, αρχίζουν να «μαλακώνουν», τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας τάχθηκαν υπέρ της επιμήκυνσης, χωρίς πρόσθετα χρήματα, ενώ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό αυτό το «παράθυρο».

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να προχωρήσουμε σε προσαρμογές, ο χρόνος μπορεί να θεωρηθεί ως μία επιλογή που μπορεί να εξεταστεί», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό η Ελλάδα να φθάσει στον στόχο της μείωσης του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, λέγοντας ότι συνεχίζεται ο απολογισμός των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κατά πόσον ο στόχος θα επιτευχθεί.

Πηγή: ta nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου