Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Κοιμηθείτε καλά για να... αδυνατίσετε!

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία του ύπνου για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Ο καθένας ξέρει ότι η άσκηση σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες, είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ενώ φαινομενικά είναι παράδοξο, δύο Καναδοί ερευνητές τονίζουν, ότι οι υπέρβαροι ασθενείς είναι πιο πιθανό να χάσουν βάρος, αν κοιμούνται πιο πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας
.

Αντίθετα, εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες έχουν την τάση να παίρνουν βάρος. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια καθιστική δραστηριότητα, ο Jean-Philippe Chaput και ο Angelo Tremblay, υποστηρίζουν ότι «ο ύπνο θα πρέπει στο μέλλον να ενσωματωθεί σε ένα σύνολο συστάσεων που συνήθως επικεντρώνοντα στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα. 

"Η έλλειψη ύπνου, ένα χαρακτηριστικό των σύγχρονων κοινωνιών, αυξάνει την τάση για παχυσαρκία σε δύο διακριτούς μηχανισμούς, σημειώνουν οι συγγραφείς σημειώνουν στην καναδική εφημερίδα Medical Association Journal. Από τη μία πλευρά, οι επιστήμονες έχουν πρόσφατα παρατηρήσει τι οδηγεί τον εγκέφαλο να δημιουργήσει την αίσθηση της πείνας. Επιπλέον, μεταβάλλει την παραγωγή πολλών ορμονών που εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης - όπως λεπτίνης, γκρελίνης και κορτιζόλης σε συγκεκριμένα επίπεδα - περιορίζοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της δίαιτας.    

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία του ύπνου για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ένας από αυτούς, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων, έδειξε ότι οι ασθενείς που κοιμούνται πέντε ώρες κάθε βράδυ έχασαν κατά μέσο όρο 55% λιγότερο λίπος από συμμετέχοντες που κοιμούνταν μια ολόκληρη νύχτα. Η παρατήρηση των 245 γυναικών που ασκούν σε ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας για έξι μήνες, επίσης, αποκάλυψε ότι η ποιότητα του ύπνου αυξάνει κατά 33% τις πιθανότητες να χάσουν βάρος. "Στο μέλλον, τα εργαλεία ελέγχου για διαταραχές του ύπνου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα από τους γιατρούς" που συνοδεύει παχύσαρκους ασθενείς, συμπεραίνουν οι ερευνητές.





Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου