Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Δεκάδες νεκροί από βύθιση σκάφους μεταναστών από την Τουρκία (Βίντεο)

Σχεδόν 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περίπου οι μισοί από αυτούς πιθανότατα είναι τα παιδιά, μετά από ανατροπή ενός πλοιάριου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Τουρκίας.

45 από αυτούς κατάφεραν να κολυμπήσουν περίπου 50 μ. μέχρι την ακτή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους μάλλον είχαν παγιδευτεί κάτω από το κατάστρωμα, όταν το πλοίο βυθίστηκε λίγο μετά τον απόπλου του.

Το σκάφος μετέφερε Ιρακινοούς, Παλαιστίνιους και Σύριους οι οποίοι κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.

Τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο είναι ένας κοινό προορισμό για τους μετανάστες οι οποίοι πληρώνουν λαθρεμπόρους για να τους μεταφέρουν από την Τουρκία.




Το αλιευτικό σκάφος έπεσε σε βράχους σε περίπου γύρω στις 5:30 τοπική ώρα, κοντά στο χωριό του Ahmetbeyli στην επαρχία της Σμύρνης

Στη συνέχεια σήμανε ο συναγερμός και δύτες της ακτοφυλακής προσπάθησαν να σώσουν κάποιους από αυτούς που ήταν ακόμα στο πλοίο. Ο καπετάνιος και ο βοηθός του ήταν μεταξύ εκείνων που κολύμπησαν στην ακτή, σύμφωνα με τα τουρικά μέσα ενημέρωσης.

Η τούρκικη εφημερίδα Zaman δήλωσε ότι 28 παιδιά και 18 γυναίκες ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Ωστόσο, ο κυβερνήτης της περιοχής Ταχσίν Kurtbeyoglu δήλωσε στο Reuters ότι 31 παιδιά είχαν πεθάνει, συμπεριλαμβανομένων τριών μωρών.

Η Τουρκία είναι σήμερα φιλοξενεί πάνω από 80.000 πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά ακόμη και πριν από την έναρξη των συγκρούσεων θεωρείται ως ο κύριος προορισμός για τους Αφρικανούς και τους Ασιάτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένου της  Χίου και της Σάμου, βρίσκονται στις διαδρομές των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και η ΕΕ έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν την προσέλευση των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη.

Πηγή: BBC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου