Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Το ελαιόλαδο της Ευρωζώνης "απειλείται" από την Αμερική, εξαιτίας της κρίσης.

Οι δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ένα ακόμα πλήγμα, καθώς η παραγωγή ελαιόλαδου κινείται πλέον προς τη Δύση. Η  Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι οποίες κυριαρχούν από κοινού στη παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου στη Μεσογειο απειλούνται από τον σκληρό ανταγωνισμό από αντιπάλους τους στις χώρες του "Νέου Κόσμου".

Η αυξανόμενη αγορά ελαιολάδου στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει "πεδίο μάχης" μεταξύ των ιστορικών ευρωπαίων παραγωγών και τους νέους παραγωγούς ελαιόλαδου από την Καλιφόρνια, τη Χιλή και την Αυστραλία, σύμφωνα με αναλυτές.

Αν οι ευρωπαίοι παραγωγοί χάσουν αυτά τα πρωτεία, αυτό θα αποτελούσε ένα ακόμη χτύπημα στην παραπαίουσα οικονομία τους, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Επί του παρόντος, οι μεγάλες ισπανικές και ιταλικές εταιρείες παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι αναλυτές ισυχρίζονται ότι οι αμερικανοί παραγωγοί, ενισχύοντας τις υψηλές παραγωγικές διαδικασίες τους, την ποιότητα και την αξιοποίηση της ισχυρής έκκλησης του καταναλωτή για ντόπιο ελαιόλαδο, έχει ενισχύσει την αμερικανική αγορά ελαιόλαδου.

Η έκθεση προειδποιεί ότι πλέον οι ευρωπαϊκές εξαγωγές φαίνονται ευάλωτες, ιδιαίτερα για το λάδι που προέρχεται από την Ισπανία η οποία προσφέρει συνήθως μια μικρότερη τιμή και θεωρείται ως χαμηλότερης ποιότητας.

"Απαντώντας αποτελεσματικά την πρόκληση από Νέο Κόσμο ελαιοπαραγωγοί θα απαιτήσει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της παραγωγής ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκούς "παίκτες" ελαιόλαδου", δήλωσε ο αναλυτής Vito Martielli.


Υπήρξε επίσης μια πτώση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς το "χτύπημα" της λιτότητας ανάγκασε τους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις.
 
Πηγή: Telegraph 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου