Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Όταν οι λέξεις "νικούν" τους φόβους...

Μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη, δείχνει ότι όσοι εκφράζουν τα συναισθήματά τους κατά της διάρκεια μιας αγχωτικής κατάστασης, αυτό του βοηθά να ξεπεράσουν το φόβο ή φοβία τους.

"Η λέξη κατευνάζει την οργή", έλεγε ο Αισχύλος. Θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει και τις ανησυχίες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science pyschological, καθώς όσοι μιλούν για τη φοβία τους για τις αράχνες έχουν πράγματι καταφέρει να ξεπεράσουν το φόβο τους.

Η ομάδα της Δρ Κ. Kircanski από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπέβαλε 88 αραχνοφοβικούς σε πραγματική δοκιμασία: τους έβαλε όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε μια ζωντανή ταραντούλα σε ένα βάζο που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρους. Μετά τη δοκιμή αυτή, οι ερευνητές ζήτησαν από κάποια άτομα να περιγράψουν με ακρίβεια τα συναισθήματα κατά τη στιγμή του πειράματος και κάποιους άλλους να περιγράψουν αυτό το αγχωτικό χρονικό διάστημα με το αντικείμενο της φοβίας τουος.

"Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα στιγμή"

Μια εβδομάδα αργότερα, μια δεύτερη δοκιμή πραγματοποιήθηκε. Τα άτομα που εξέφρασαν τα συναισθήματά τους πλησίασαν πιο κοντά στην αράχνη από τους άλλους συμμετέχοντες, και ο φόβος (που μετρήθηκε με τον ιδρώτα στα χέρια τους) ήταν το χαμηλότερος από κάθε άλλη ομάδα. Η επιστημονική ομάδα ήταν πραγματικά εντυπωσιασμένη από τα αποτελέσματα αυτά, που λαμβάνονται σε ένα ενιαίο παρέμβαση. 

Αντίθετα με τις συμβατικές μεθόδους που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση, ή την άρνηση των φόβων τους, η ειλικρινής έκφραση του προβλήματος αποτελεί ως εκ τούτου καλύτερη διαπραγμάτευση. Θα πρέπει ακόμη να ενθαρρύνουν όλες τους αγχώδεις ασθενείς να εκφράσουν με λόγια τα συναισθήματά τους ανοιχτά, ισχυρίζεται ο Μάθιου Λίμπερμαν, ένα άλλο μέλος της ομάδας. "Να είστε προσεκτικοί και αφήστε τον εαυτό σας πλήρως όλες τις εμπειρίες σας" είναι η συμβουλή του ερευνητή για να απελευθερωθούν οι φόβοι σας.

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου