Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μοσκοβισί στο Μαξίμου

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο -με την έννοια ότι θα φανούν οι προθέσεις των εταίρων για το τι μέλλει γενέσθαι- για την Ελλάδα Eurogroup, που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα η συνάντηση του Π. Μοσκοβισί με τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, άρχισε στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μια ώρα ενώ ακολουθεί η συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα η οποία άρχισε στις 15:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο γάλλος υπουργός θα κάνει δηλώσεις μετά το πέρας των επαφών του και αναμένεται να επαναλάβει τη θέση που έχουν διατυπώσει όλοι οι ευρωπαίοι θεσμικοί αξιωματούχοι, δηλαδή ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα λάβει στήριξη από την Ευρώπη.

Με την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί θα συνεχιστεί εξάλλου η «παρέλαση» υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων στην Ελλάδα προκειμένου ακριβώς να αποδείξουν την καλή πρόθεση των εταίρων απέναντι στην χώρα και προφανώς να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση που ετοιμάζεται να περάσει νέα μέτρα-σοκ.

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν άλλωστε και το μπαράζ θετικών δηλώσεων από Βρυξέλλες και Βερολίνο για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να εξέλθει από την κρίση χρέους.

Η τελευταία δήλωση στήριξης ήρθε από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο που σήμερα (Τετάρτη) σε ομιλία του στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης, απέδωσε εύσημα στην Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλει να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτό το φθινόπωρο, να φθάσει στο σημείο καμπής και να προχωρήσει στην εξυγίανση της οικονομίας της, εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις της» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε:
«Αν τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα παραμείνει στο ευρώ».

Η τοποθέτηση αυτή του Μπαρόζο έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επίσης χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη χώρα, τονίζοντας όμως ότι ακόμη συνεχίζουν «να υφίστανται σημαντικές προκλήσεις».

Ερώτημα μέγα παραμένει αν οι θετικές αυτές δηλώσεις που δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για τη χώρα θα μεταφραστούν σε κάτι πιο χειροπιαστό και συγκεκριμένο που θα δώσει στην Ελλάδα χώρο να ανασάνει.

Μια πρώτη γεύση των διαθέσεων των εταίρων απέναντι στη χώρα αναμένεται να δοθεί στο Eurogroup της Παρασκευής, στη διάρκεια του οποίου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει στους ομολόγους του στην ευρωζώνη το σχέδιο της Ελλάδας και τα μέτρα της διετίας 2013- 2014.

Μάλιστα ευρωπαϊκές πηγές εκφράζουν την προσδοκία ότι το άτυπο Eurogroup, που θα συγκληθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, θα δώσει τα πρώτα σημάδια για τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Πάντως οι τελικές και κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή κάποια ανάλογη κίνηση στήριξης αναμένεται να παρθούν στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου.

Πηγή: to vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου