Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Έξι χρόνια παραπάνω ζουν οι ηλικιωμένοι με ενεργητική και υγιή ζωή!

Μια μελέτη στη Σουηδία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι άνω των 75 ετών που έχουν μια υγιή και ενεργητική ζωή, ζουν πολύ περισσότερο από τους.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, οι Σουηδοί ερευνητές αποδεικνύουν ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αρχίσουμε τις καλές συνήθειες. Μετά τα 75 χρόνια, ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής μπορεί να προσθέσει μέχρι και πέντε χρόνια ζωής για τις γυναίκες και 6 χρόνια για τους άντρες.
Η σουηδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο online στο περιοδικό British Medical Journal, διεξήχθη από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα σε ένα δείγμα του 1.810 κατοίκων της Στοκχόλμης, ηλικίας άνω των 75 ετών, με μία περίοδο παρακολούθησης 18 ετών από το 1987 έως το 2005. Δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας των ατόμων κατά την έναρξη της μελέτης, το 92% των συμμετεχόντων πέθανε πριν από το τέλος της θητείας. Αλλά περισσότεροι από τους μισούς έζησαν πάνω από 90 χρόνια.

Θετικός o αντίκτυπος της ενεργού κοινωνικής ζωής
Εκείνοι που παρέμειναν εν ζωή μέχρι το τέλος της μελέτης ήταν ως επί το πλείστον γυναίκες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, που είχαν έναν υγιή τρόπο ζωής, με μεγαλύτερο αριθμό φίλων και συγγενών και είναι πιο δραστήρια από άλλα .
Κατά μέσο όρο, οι καπνιστές έχασαν τη ζωή τους ένα χρόνο πριν από τους μη καπνιστές. Οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν αρκετά παρόμοιες για τους πρώην καπνιστές και αυτούς που ποτέ δεν είχε αγγίξει ένα τσιγάρο στη ζωή τους, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει πραγματικό όφελος για εκείνους που έχουν σταματήσει το κάπνισμα, έστω και αργά.
Οι συνταξιούχοι που διατήρησαν τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως είναι το περπάτημα, το κολύμπι ή γυμναστική, ζουν κατά μέσο όρο δύο χρόνια περισσότερο από τους άλλους.
Συνολικά, το σωρευτικό όφελος για τους ανθρώπους που ζουν όσο το δυνατόν υγιέστερα είναι κατά μέσο όρο 5,4 χρόνια επιπλέον ζωής. Ακόμα και μετά από 85 χρόνια, η μείωση των παραγόντων κινδύνου εξοικονομεί 4 χρόνια μακροζωίας. Οι συντάκτες της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενθάρρυνση υγιεινών τρόπων ζωής, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία μπορεί να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής."

Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου