Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Είναι η πλούσια σε πετρέλαιο Αγκόλα παράδειγμα ανάπτυξης;

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, η Αγκόλα έχει μετατραπεί σε μια περιφερειακή δύναμη της Αφρικής με  ισχυρή οικονομία, ωστόσο τα επίπεδα της φτώχειας εξακολουθούν να είναι εκτεταμένα.

Η Αγκόλα παρουσίασε διψήφιο νούμερο αύξησης του ετήσιου ΑΕΠ κατά την περίοδο 2002-2008. Κατά τα τελευταία πέντε από αυτά τα χρόνια, η μέση ετήσια αύξηση ήταν στο 17%, το οποίο υπερδιπλασίασε το μέγεθος της οικονομίας. Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην υποσαχάρια Αφρική, και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, μετά τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία.


Όμως με αυτά τα τεράστια ποσοστά ανάπτυξης η Αγκόλα έχει ξεφύγει γισ πάντα από τη λεγόμενη "κατάρα των πόρων", όπου οι πετρελαϊκοί πόροι είναι επιζήμιοι στην ανάπτυξη; Είναι πιθανό να συνεχίσει η χώρα να αναπτύσσεται με τους γρήγορους αυτούς ρυθμούς και να ενταχτεί στις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής σε λίγα χρόνια;


Υπάρχει όμως πραγματική επιτυχία της Αγκόλας όσον αφορά την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχειας;


Δεν είναι ασυνήθιστο για τις χώρες που βγαίνουν από έναν εμφύλιο πόλεμο να αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη που παρατηρείται στην περίοδο 2002-2008 μπορεί να αντανακλά έτσι το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 2002.


Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία στο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με τους μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μετά το 2009, η ανάπτυξη μειώθηκε σε περίπου 3% ανά έτος και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι μείωση της τάξεως 5-8%. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την σημαντική πτώση, όπως η οικονομική κρίση και η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου.


Σε πιο μακροχρόνια προοπτική, μπορεί να υπάρχουν πιο θεμελιώδεις διαρθρωτικές προκλήσεις για την ανάπτυξη της Αγκόλας. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι οι πλούσιες σε φυσικούς πόρους χώρες με μικρή πολιτική ευθύνη έχουν σοβαρό πρόβλημα να μετατρέψουν τους πόρους σε ανάπτυξη.


Το γεγονός ότι η οικονομία της Αγκόλας είναι η πιο συγκεντρωτική στην υποσαχάρια Αφρική την καθιστά επίσης ευάλωτη. Οι δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τη χώρα παραμένουν φτωχοί, ενώ οι επενδύσεις παρεμποδίζεται από την έλλειψη εκπαίδευσης και από τις θεσμικές προκλήσεις. 

Η υψηλή κοινωνική ανισσότητα, η χαμηλή πολιτική ευθύνη, η συγκέντρωση του πλούτου και η οικονομία βασισμένη αποκλειστικά στο πετρέλαιο αποτελούν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα μειωθεί σημαντικά μακροπρόθεσμα.


Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων περιορίζεται από την έλλειψη παιδείας και της υγείας καθώς και από τη διαφθορά. Αυτό δείχνει ότι οι παράγοντες που περιορίζουν το δυναμισμό σε άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας, επίσης να λειτουργήσουν και ως εμπόδια για την ίδια την επιβίωση των φτωχών στις πόλεις.

Χωρίς  διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές ανατροπής αυτών των περιορισμών, είναι δύσκολο μια εκλογή μάχη από μόνη να αλλάξει τις ζωές των φτωχών.

*Ερευνητές: Ο Arne Wiig είναι Ανώτερος Ερευνητής στο  Michelsen Institute (CMI) και έχει αναλάβει τη μακροχρόνια επιτόπια έρευνα στην Αγκόλα, τη Ναμίμπια και το Μπαγκλαντές. Ο Ivar Kolstad είναι Διευθυντής Ερευνών στο CMI, με έμφαση στη δυναμική της φτώχειας, των φυσικών πόρων και την ανάπτυξη και την εταιρική κοινωνική ευθύνη .

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου