Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Συρία: Πόλη "φάντασμα" η Νταράγια μετά τη μαζική σφαγή.

Όταν κάποιος περνάει από το προάστιο της Δαμασκού μετά από τη σφαγή συναντά τους ανθρώπους της Νταράγια να αναζητούν απελπισμένα τους αγνοούμενους συγγενείς τους.


Εκτιμάται ότι 500 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στη Νταράγια μέσα σε δυόμισι ημέρες στο τέλος του περασμένου μήνα. Οι Επαναστάτες και η κυβέρνηση κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την καταστροφή αυτή.


Σύμφωνα με την οργάνωση "Human Rights Watch" (HRW), η οποία ανέλυσε δορυφορικές εικόνες από τα σημεία της μάχης, απέδειξε την ευθύνη της κυβέρνησης για τις δολοφονίες.


Μάρτυρες μιλούν για έντονο βομβαρδισμό από ελικόπτερα με τοποθετημένα πολυβόλα και ελεύθερους σκοπευτές στα κτίρια στα βόρεια της πόλης. Όσοι δεν πρόλαβαν να κρυφτούν σε υπόγεια σκοτώθηκαν ακαριαία και ούτε καν τα παιδιά δε γλύτωσαν από τις επιθέσεις.



Η πόλη εξακολουθεί να είναι "άψυχη και δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβωθούν τα στοιχεία των νεκρών. Τοπικές πηγές δηλώνουν ότι έχουν θαφτεί ήδη 1.000 άτομα και κάθε μέρα βρίσκονται κι άλλοι νεκροί. Τα αναχώματα του πρόσφατα σκάφτηκαν στο υγρό χώμα στο νεκροταφείο στο κέντρο της πόλης μοιάζουν με ρυάκι που αποτελείται από τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες νεκρούς.


Στον απόηχο του πολέμου, είναι αδύνατο να φανταστεί κανίς πώς αυτός ο τόπος πριν το βομβαρδισμό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου βομβαρδισμού, ισοπέδωσε το κέντρο, αλλά πριν διεξήχθησαν επιδρομές από σπίτι σε σπίτι. Μερικοί μάρτυρες λένε ότι  άντρες και αγόρια σκοτώθηκαν σε κοντινή απόσταση με όπλα, ενώ άλλοι λένε ότι  χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια.


"Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει τροφή, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα", λέει μια οικογένεια, ενώ τα δύο παιδιά τους παίζουν μέσα στα ερείπια. Στην πολύπαθη Συριά, πολλοί φοβούνται να γίνουν πρόσφυγες όσο φοβούνται τη βία. 


Πηγή: Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου