Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Γαλλία: η σχολική βία , πέρα από τα "κλισέ"...

Μια αδημοσίευτη μελέτη σχετικά με τη σχολική βία που δημοσιεύτηκε στη Γαλλία καταρρίπτει το μύθο της αύξησης της σχολικής βίας.

"Δεν περιμέναμε να βρούμε ένα σχολείο μέσα στη φωτιά και το αίμα", ισχυρίζεται ο ο Eric Debarbieux ο οποίος παρουσίασε την Πέμπτη μια νέα έρευνα για το κλίμα και τη σχολική βία στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Λίγες μέρες μετά από αρκετά δημοσιεύματα από τα μέσα ενημέρωσης, ο νέος υπουργικός εκπρόσωπος, αρμόδιος για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στο σχολείο κινείται προσεκτικά πέρα από κάθε κινδυνολογία: "Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρκετά ευχαριστημένοι, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις", ισχυρίζεται ο αρμόδιος εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, το σχολικό κλίμα γενικά καλό, αλλά υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ των νέων δασκάλων. Το 91,6% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το προσωπικό του σχολικού κλίματος "πολύ καλή" ή "καλή". Αρνητικό κλίμα υπάρχει για τους νέους εκπαιδευτικούς (κάτω των έξι ετών), ειδικά όταν εργάζονται σε σχολεία σε μειονεκτική θέση. Το ένα τέταρτο από αυτούς
βιώνουν ένα αρνητικό κλίμα στο σχολείο. Η αριθμητική απεικόνιση της απογοήτευσης  μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι οι νέοι εκπαιδευτικοί διορίζονται συνήθως σε ευαίσθητες περιοχές.
"Ουσιαστικά λεκτική βία" 

Το 62% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έχουν «λίγα ή καθόλου θύματα βίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου σχολικού έτους, το 26% θεωρούν τους εαυτούς τους "θύματα"  . Τα δυσάρεστα γεγονότα μπορεί να προέρχονται από τους μαθητές, τους γονείς, ή τους δασκάλους. Πρώτα αναφέρονται γεγονότα, προσβολές (35,8% του προσωπικού), ακολούθησαν οι απειλές (17,1%), κατόπιν ο εξοστρακισμός, δηλαδή, ο παραμερισμός από τους συναδέλφους (14,5% ), η παρενόχληση (14%). Η σωματική βία είναι σπανιότερη.
Οι συγκρούσεις με τους γονείς πιο συχνές. Το 20,1% των ερωτηθέντων δέχτηκαν προσωπικές ύβρεις και το 12,7% απειλήθηκαν. Περίπου το 40% από αυτούς δηλώνουν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.
"Προσωπικό που πλήττεται περισσότερο"  

Οι καθηγητές ειδικοτήτων είναι δύο φορές πιο πιθανό να είναι "θύματα βίας από τους μαθητές τους." Εκείνοι που λειτουργούν σε ειδικά μαθήματα  επηρεάζονται περισσότερο από την προσβολή. Αν και η πλειονότητα των εκπαιδευτικών θεωρεί θετικό το σχολικό κλίμα, πολλοί λένε ότι είναι αηδιασμένοι από την εικόνα που παρουσιάζουν το λειτούργημά τους οι\ γονείς, ο τύπος, κλπ.
Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί απαιτούν περισσότερη εκπαίδευση για τα θέματα σχολικής βίας (30% των προτάσεων). "Πολλοί δάσκαλοι λένε ότι δεν μπορούν να χειριστούν τις σχέσεις με τους γονείς. Απαιτούν την κατάρτιση και όχι πειθαρχία τους, αλλά και εκπαίδευση για το πώς να διαχειρίζονται συγκρούσεις μέσα στην τάξη" ισχυρίζεται ο Γάλλος αρμόδιος για τη σχολική βία, Eric Debarbieux.
Μια δεύτερη προτεραιότητα που εκφράζεται στις απαντήσεις είναι μια ισχυρή κριτική της ιεραρχίας, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών επιθεωρητών της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και περιγράφουν το περιβάλλον ως "ανθυγιεινό ή σάπιο», σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, καθώς επίσης και πνιγμένο σε ένα γραφειοκρατικό σύστημα.
 
Ο Eric Debarbieux, ο οποίος ενεργεί ως εκπρόσωπος του Γάλλου Υπουργού Παιδείας Vincent Peillon, καταλήγει: "Πρέπει να αναπτύξουμε και να εξελίξουμε το ρόλο του ειδικευμένου προσωπικού. Το μοντέλο στήριξης των εκπαιδευτικών, το οποίο έχει αποδειχθεί σπουδαίο σε άλλες χώρες, πρέπει να αναπτυχθεί σε μια μη γραφειοκρατική και ευέλικτη μορφή" .

Πηγή: Liberation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου