Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Χιλιάδες μαθητές ντρέπονται να παίρνουν δωρεάν γεύματα στη Μ. Βρετανία!

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών που δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα παίρνουν  γεύμα σε πακέτο, επειδή φοβούνται ότι θα στιγματιστούν, σύμφωνα με μια μελέτη από το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών.

Η μελέτη επισημαίνει δύο βασικούς παράγοντες για τους οποίους περίπου 300.000 από τα περισσότερο από 1,1 εκατομμύρια παιδιά που έχουν το δικαίωμα να πάρουν δωρεάν γεύματα δεν τα επιθυμούν. Σε πολλά σχολεία δεν υπάρχουν χώροι ή καθιστικά για την οργάνωση των γευμάτων και έτσι τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν γεύματα τρώνε χωριστά από εκείνους που φέρνουν σάντουιτς από το σπίτι. Παιδιά με δωρεάν σχολικά γεύματα συχνά καταλήγουν να κάθονται χωριστά από τους φίλους τους. 


Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ότι σε κάποια σχολεία τα οποία λειτουργούν με πληρωμή, οι μαθητές που δικαιούνται δωρεάν γεύμα ξεχωρίζουν γιατί έχουν κουπόνια στο χέρι. Το οικονομικό κόστος στους γονείς για την παροχή γευμάτων σε αυτά τα σχολεία είναι περίπου  400 λίρες ετησίως ανά παιδί. Η έκθεση επισημαίνει ότι τα δωρεάν σχολικά γεύματα αντιπροσωπεύουν" ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, παρέχοντας ένα ελάχιστο διατροφική πρόσληψη των παιδιών, για τους οποίους ο υποσιτισμός θα εμποδίσει τη σωματική και νοητική τους ανάπτυξη, και θα αυξήσει την πιθανότητα διασπαστικών συμπεριφορών στην τάξη".

Ωστόσο αν και πολλές οικογένειες δικαιούνται τη συμμετοχή στο πρόγραμμα παροχής δωρεάν γευμάτων, οι μαθητές προτιμούν να φέρνουν φαγητό σε πακέτο από φόβο μήπως στιγματιστούν από τους συμμαθητές τους.  Έτσι υπάρχει πρόβλημα αφομοίωσης του προγράμματος αφού τα παιδιά προτιμούν να τρώνε με τους φίλους τους. Επίσης, οι οικογένειες διστάζουν να αποκαλύψουν την οικονομική τους κατάσταση στο προσωπικό του σχολείου. 
Πηγή: Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου