Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα - νέα συνάντηση των αρχηγών

Χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το πακέτο μέτρων που αφορά τα 11,5 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ αναφέρθηκε στις αντοχές της κοινωνίας ως κριτήριο για τη λήψη μέτρων ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι θεωρεί δεδομένη την παράταση του δημοσιονομικού χρόνου προσαρμογής. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις», αναφερόμενος στις αλλαγές στα εργασιακά και απολύσεις στο δημόσιο που, μεταξύ άλλων, ζητάει η τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θετικό κλίμα που διεξήχθη η συζήτηση με το κλιμάκιο της τρόικας.

Μιλώντας για την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στην Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι είναι άτυπη, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα των ελληνικών θέσεων. «Οι σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου και στη Σύνοδο Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Κουβέλης: Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κοινωνικές αντοχές

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως «εμμένει σε ότι έχει πει και πως η συζήτηση όσο και η διαπραγμάτευση για το πακέτο των 11,5 δις. ευρώ συνεχίζεται».

«Πρέπει να γίνει σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι κανένα μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν δεν ληφθούν υπόψη οι αντοχές της κοινωνίας», συνέχισε ο κ. Κουβέλης και κατέληξε: «Τα εργασιακά μέτρα δεν πρέπει να διαλύσουν τα ήδη αποσαθρωμένα δικαιώματα». Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι χρειάζεται να γίνει η συνταξιοδοτική ωρίμανση, να προχωρήσουν οι αξιολόγησεις και οι συγχωνεύσεις στο πλαίσιο του εξορθολογισμού». Πρόσθεσε ότι οι συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που έχει ζητηθεί να μειωθούν.
«Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει. Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων προκύπτει από τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος», συμπλήρωσε.

Bενιζέλος: Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την επαφή με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Κάναμε εκτίμηση για το που βρισκόμαστε σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πρέπει να θυμίσουμε ότι μείναμε στον ευρωπαϊκό χώρο. Θεωρώ δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα 4 χρόνια ενώ δεδομένο είναι επίσης ότι θα γίνουν κινήσεις για μείωση του χρέους χωρίς να θιγεί άλλο ευρωπαϊκό κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε:
«Δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, εξαλλου υπάρχει ‘κύμα’ συνταξιοδοτήσεων και δεν μπορεί να γίνει άλλη αλλαγή στα εργασιακά. Σστο εσωτερικό του συνολικού πακέτου που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα «πρέπει να είμαστε όσο πιο δίκαιοι, χωρίς να υπάρχουν ισοπεδωτικά και άδικα οριζόντια μέτρα», παραπέμποντας στις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ και που περιμένει «να ευδοκιμήσουν».

«Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθάει την ανάπτυξη της οικονομίας», κατέληξε.
Ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς για το πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των αρχηγών και πότε θα κλείσει το πακέτο, είπε ότι «πρέπει όλοι να κινηθούν γρήγορα γιατί η καθυστέρηση στη συζήτηση και στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθά την πραγματική οικονομία, γιατί μας στερεί τη ρευστότητα και θέσεις εργασίας».

«Υπήρξε πρόοδος» διεμήνυσαν Στουρνάρας και Μορς

«Υπήρξε πρόοδος, ακόμη είναι νωρίς να πούμε κάτι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη νέα τρίωρη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, για να βρεθεί η «κοινή συνισταμένη» μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών για το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «εποικοδομητική» και ότι «υπήρξε πρόοδος», ενώ ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) μίλησε για «καλή συνάντηση».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί, και με διάθεση να ακούσουν και τις απόψεις της ελληνικής πλευράς.
Όμως, παραμένουν τα τέσσερα «αγκάθια», οι περικοπές δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, ΟΤΑ, καθώς και η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Για αυτά τα θέματα, οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να ακούσουν και τις απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, στη Λευκωσία, το κύριο αντικείμενο να είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία, και δεν θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των μέτρων από τον κ. Στουρνάρα. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, η Ελλάδα θα αποτελέσει το κυρίως θέμα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, αύριο το μεσημέρι στις 3 μ.μ. ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσχοβισί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου