Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

"Αισιοδοξία" για το νέο πακέτο μέτρων με...περικοπές, απολύσεις επιμηκύνσεις!

«Μπορεί ακόμη και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», δήλωσε λίγο μετά τη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή», διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η συμφωνία θα τελεί, φυσικά, υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω».

Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δις. ευρώ (που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη- το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δις. ευρώ) και 1,5 δις. ευρώ από διαρθρωτικά μέτρα. Ενώ, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δις. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δις. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έγκειται στο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ. Πάντως, η τρόικα έχει απορρίψει κάποιες από αυτές τις ιδέες, θεωρώντας ότι θα αρχίσουν να αποδίδουν μετά το 2014 (π.χ. η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των δημοτικών σχολείων, με όφελος 50 εκατ. ευρώ).

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, συζητήθηκαν, σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και ιδέες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι μεταξύ των προτάσεων αυτών, είναι η επιβολή κεφαλικού φόρου- ο οποίος θα αρχίζει από τα 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται-, και θα επιβάλλεται σε ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, εισοδήματα από ακίνητα, καθώς και σε γεωργικά εισοδήματα από τους όχι κατ' επάγγελμα αγρότες. Ενώ, βασική αρχή του νέου φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμοσθεί από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013, θα είναι ότι κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία.

Η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 4 το απόγευμα. Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.

Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα
Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί,που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς στη συνάντηση δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ τόνισε: «Όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το πακέτο έχει κλείσει, έκαναν λάθος. Αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές και έχει και τα όριά της. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και την επόμενη εβδομάδα. Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται».
«Δύσκολη η διαπραγμάτευση»
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε: «Θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες ακόμη. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».
Σχετικά με το αν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης από την τρόικα, τόνισε ότι «αυτό είναι το σημείο τριβής».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι ναι μεν υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο μέρος του πακέτου των μέτρων, αλλά παραμένουν ανοικτά ορισμένα κομμάτια που έχουν κυρίως σχέση με τον εκσυγχρονισμό του κράτους.
Η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη βεβαιότητα ότι «θα τα βρει με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή»
«Η κατάσταση περιγράφεται στη δήλωση του Ιωάννη Στουρνάρα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
«Προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές και έκαναν λόγο για «συγκρατημένη βεβαιότητα» ότι «θα τα βρει η κυβέρνηση με την Τρόικα» μέχρι την Κυριακή.
«Αναζητείται η χρυσή τομή στις προδιαγραφές που βάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα», πρόσθεταν οι κυβερνητικές πηγές.

Βενιζέλος: «Υπερβολικό το ύψος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις»

Επιφυλάξεις σχετικά με την «εσωτερική ισορροπία» του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είχε συμφωνηθεί ότι από τα 11,5 δισ. μόνο τα 6,5 δισ. θα προέρχονταν από την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα 5 δισ. από τις περικοπές των δαπανών του κράτους. Ήδη, τόνισε, αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί και επέρριψε, έμμεσα ευθύνες στην τρόϊκα και στους υπουργούς, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και τεκμηριωμένη συμβολή στην περικοπή δαπανών. Και χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 8 δισ., το οποίο προβλέπεται από το πακέτο να αντληθεί από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι ότι η τελική εσωτερική κατανομή του κόστους των μέτρων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική συμφωνία. Επανέλαβε επίσης τη θέση του Κινήματος ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα και αυτό, όπως είπε, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της κυβέρνησης και της τρόϊκας. Γι αυτό και δεν θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή, όπως ανέμενε ο κ. Βενιζέλος, αλλά μάλλον την επόμενη Τετάρτη. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει η σύσκεψη και να κλείσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διότι ο ίδιος θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το πακέτο να κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί η εκκρεμότητα δεν ωφελεί τη χώρα. «Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει όπως- όπως και σε βάρος ή και τιμωρία της κοινωνίας, όπως το έχει κάνει πολλές φορές η τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ και οι οποίες ήθελαν να απευθύνεται πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «ελάτε κι εσείς στη διαπραγμάτευση». Το λένε άκομψα και δεν το εννοούν, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επανήλθε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως τόνισε, αν είχε συγκροτηθεί, όλες οι διαπραγματεύσεις θα είχαν γίνει από κοινού.

Τα μέτρα, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να έρθουν στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, μια κι έξω και να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη ιστορία, μαζί με τα αντίβαρά της, ένα από τα οποία θα πρέπει να είναι και η καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη συζητήθηκε, σήμερα, για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης και η εφαρμογή των μέτρων σε δύο φάσεις και η πρόταση αυτή θα τεθεί στην τρόικα από τη διαπραγματευτική ομάδα. Με βάση την πρόταση αυτή αν στην πρώτη φάση, των δύο ετών, η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που θα τεθούν, τότε δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης φάσης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι έχει λήξει η υπόθεση των ισοδύναμων μέτρων τα οποία απέτυχαν. Και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα φορολογικά έσοδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η τρόϊκα ζητάει έσοδα 2 δισ., αλλά μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακά έσοδα με ένα εθνικό φορολογικό σχέδιο και ανέφερε ως παράδειγμα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία δεν εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η σύσκεψη, όπως πάντα, έγινε σε καλό κλίμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το κλίμα στην κοινωνία.

Η 8η Οκτωβρίου καταληκτική προθεσμία για τη συμφωνία με την τρόικα
Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, αποτελεί την καταληκτική προθεσμία, προκειμένου να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ θεωρεί ότι το γεγονός πως η τρόικα επανέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Στη νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις 18.00 στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση αρχίζει από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά, περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και από τη δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό (έως τα 9,5 δισ. ευρώ) καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα «πέσουν» στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξάλλου, υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την προαναφερθείσα παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την ερχόμενη Κυριακή, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει έως την Κυριακή κατά 100% συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα κατά 95%. Για το εναπομένων ποσό θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup, για να «επικυρώσουν» την τελική συμφωνία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πηγή: ΑΜΠΕ από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου