Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ο πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο. Η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει κρίση και η χώρα προσπαθεί να διατηρήσει τα μνημεία και να προστατέψει τα έργα τέχνης, μερικά από τα οποία έχουν ήδη κλαπεί από τα μουσεία.
Η Le Figaro αναφέρεται και στην πρόσφατη κλοπή των έργων του Picasso και του Piet Mondrian απ΄την Εθνική Πινακοθήκη των Αθηνών καθώς και στην κλοπή 63 εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων Ελλάδος, Δήμητρα Κουτσουμπά, δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ότι «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η αιτία των δεινών και στο θέμα της Ελληνικής Αρχαιολογίας.»
Η μείωση των φυλάκων στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία λόγω της κρίσης οδηγεί στο κλείσιμο των πολιτισμικών αυτών κοιτίδων. Μερικά παραδείγματα είναι οι αρχαιολογικοί χώροι της Σικυώνας Κορινθίας, τα νησιά της Κάσου και της Λέρου, το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κ.ά.
Η μείωση των μισθών των αρχαιολόγων, που φτάνει στα 650 ευρώ το μήνα, καθιστά δύσκολο το έργου τους. Η Δ. Κουτσουμπά ζητά από τον κόσμο να κινητοποιηθεί για να σωθούν οι αρχαίοι θησαυροί της Ελλάδας.
Το υπουργείο Πολιτισμού, σημειώνει η εφημερίδα, θέλει να νοικιάσει αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες με σκοπό την αύξηση των δημόσιων εσόδων. «Για 1.600 ευρώ την ημέρα, ο καθένας μπορεί να καθίσει στον Παρθενώνα. Σύντομα θα κάνουν το ίδιο στο Κολοσσαίο στη Ρώμη. Αυτή δεν είναι όμως η σωστή λύση» δηλώνει η Πρόεδρος των Αρχαιολόγων.
Επιπρόσθετα, η Le Figaro αναφέρεται στην προσπάθεια των Ελλήνων για την προστατέψουν την πολιτιστική τους κληρονομιά μοιράζοντας φυλλάδια στους τουρίστες και οργανώνοντας συνέδριο με το θέμα «Υποστηρίζω την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά».
Εκτός όμως από την αρχαιολογικό πλούτο της χώρας μας, η κρίση χτυπά και τον κινηματογράφο σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο που κέρδισε βραβείο στις Κάννες το 2009. «Δουλέψαμε με πολύ λίγα χρήματα στην ταινία και δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Είναι πολύ δύσκολο και δεν έχουμε καμιά βοήθεια», δηλώνει στη Le Figaro ο σκηνοθέτης.
Τέλος, η γαλλική εφημερίδα τονίζει τη γενικότερη ανησυχία για τις προοπτικές οικονομίας στην Ελλάδα, που οδηγούν τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο να ελπίζει πλέον μόνο σε θαύμα για αύξηση των κρατικών κονδυλίων για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου