Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Θιβέτ: Η "Στέγη του Κόσμου" και οι αιώνιες διαμάχες


 

Σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου του 1912  το Θιβέτ ενσωματώθηκε, με ειδικό διοικητικό καθεστώς, στο κράτος της Κίνας. Το Θιβέτ, εκτός από την ποικιλομορφία εθνοτικής και θρησκευτικής του πραγματικότητας, έχει μια ιστορία γεμάτη πολέμους, διενέξεις και διεκδικήσεις, εμφύλιες διαμάχες και αποικιοκρατικούς πολέμους.

Το Θιβέτ είναι περιοχή της Κεντρικής Ασίας και πατρίδα των αυτοχθόνων Θιβετιανών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 4.900 μέτρων κατά μέσο όρο και αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ύψος περιοχή της Γης. Για το λόγο αυτό αναφέρεται κοινά ως "Η Στέγη του Κόσμου."

Το Θιβέτ κατοικείται σήμερα από περίπου 2,8 εκατομμύρια κατοίκους οι οποίοι είναι μοιρασμένοι ανομοιόμορφα στις 40 εθνότητες που απαρτίζουν τον πληθυσμό του. Το 95% των κατοίκων του ανήκουν στην εθνότητα των Θιβετιανών, ενώ 8 χωριά του Θιβέτ φιλοξενούν τις δύο επόμενες μεγαλύτερες σε μέγεθος εθνότητες της περιοχής.

Το Θιβέτ αποτελεί ένα μωσαϊκό θρησκειών και εθνοτήτων. Οι τρεις μεγαλύτερες θρησκείες είναι ο Θιβετιανός Βουδισμός, ο Ισλαμισμός και ο Χριστιανισμός όπου τα δύο τελευταία δόγματα δεν ξεπερνούν αντίστοιχα τους 4.000 και 700 κατοίκους.  Ο Θιβετιανός Βουδισμός συγκεντρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πιστών στην επαρχία. 46.000 μοναχοί που διαβιούν στα 1.700 μοναστήρια και τους άλλους ναούς στην επικράτεια του Θιβέτ.

Στη μακρόχρονη ιστορία του Θιβέτ παρεμβλήθηκε και η αποικιοκρατική κατοχή από τη Μεγάλη Βρετανία το 1904. Αυτό, ωστόσο, που καθόρισε την πορεία του, ήταν η ύπαρξη ενός ισχυρού φεουδαρχικού καθεστώτος, που κατείχε τη γη και εκμεταλλεύονταν με όρους δουλείας τον πληθυσμό του Θιβέτ, αναμειγνύοντας τη θρησκευτική και πολιτική εξουσία.

Κεντρική φιγούρα του Θιβέτ υπήρξε πάντα ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος, από τους πιστούς του Θιβετιανού Βουδισμού, θεωρείται σαν ένας από τους εν ζωή Βούδες. Γι' αυτό διαχρονικά αναγνωρίζονταν σαν ο θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης των Θιβετιανών.

 Μετά την επικράτηση των κομουνιστών στην Κίνα, το 1949, το ενδιαφέρον του «Κόκκινου Δράκου» αναθερμάνθηκε για το Θιβέτ. Ένα χρόνο αργότερα, ο Λαϊκός Στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα Λάσα.

Εγκαταστάθηκε τότε μία μικτή κινεζοθιβετιανή εξουσία έως το 1956, οπότε οι ανατολικές επαρχίες επαναστάτησαν. Οι επαναστάτες συνετρίβησαν το 1959 και η περιοχή ενσωματώθηκε στην Κίνα ως αυτόνομη περιοχή.

Έκτοτε, γύρω στο 1 εκατομμύριο Θιβετιανοί έχουν βρει το θάνατο από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις μάχες με τους Κινέζους.

Στο μεταξύ, ο 14ος Δαλάι Λάμα, που εγκατέλειψε τη χώρα, ζει εξόριστος στο εξωτερικό, ενώ η διεθνής κοινή γνώμη συντάσσεται με την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Στους υποστηρικτές του περιλαμβάνονται γνωστοί αστέρες που έχουν ασπαστεί τον Βουδισμό, με προεξάρχοντα τον Ρίτσαρντ Γκιρ, καθώς και πολλοί αθλητές, ειδικά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

Πλήθος διαδηλώσεων έχουν γίνει για την κατοχή του Θιβέτ από τους Κινέζους. Η βίαιη καταστολή και αιματοχυσία από τις κινεζικές αρχές ενάντια στους αντιφρονούντες εγείρει διεθνείς αντιδράσεις. Η υπέρμετρη βία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και η απόλυτη σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών έχουν συνταράξει τους Θιβετιανούς και τη διεθνή κοινή γνώμη. 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου