Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Μ.Βρετανία: Επιβολή προστίμων στην αλόγιστη χρήση νερού λόγω ξηρασίας

ξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας στη Μ. Βρετανία, απαγορεύτηκε το πότισμα με λάστιχο. Το μέτρο αυτό επηρεάζει περίπου 20 εκατομμύρια καταναλωτές σε τμήματα της Νότιας και Ανατολικής Αγγλίας και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 1.000 λιρών Αγγλίας.

Η αγγλική κυβέρνηση έχει καλέσει τα νοικοκυριά να  χρησιμοποιούν πιο "έξυπνα" τα αποθέμετα νερού.  Απαγορεύεται να χρησιμοποιεί κάποιος λάστιχο για να ποτίσει τον κήπο και τα φυτά, να γεμίζει μία λίμνη χωρίς ψάρια ή για να καθαρίζει εξωτερικές επιφάνειες. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις όπως, για παράδειγμα, για το πότισμα του γκαζόν στις αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις αθλητικές δραστηριότητες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.

Οι εταιρίες ύδρευσης δηλώνουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ' αυτή των απαγορεύσεων ώστε να διατηρήσουν τα απαραίτητα αποθέματα νερού. Σ' αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει οι καταναλωτές να περιορίσουν την αλλόγιστη χρήση νερού.  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anglian Water, Peter Simpson, δηλώνει ότι "δύο ξηροί χειμώνες, εμπόδισαν ποτάμια, δεξαμενές και υδροφόρους ορίζοντες να ξεναγεμίσουν με νερό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για το υπόλοιπο έτος, ειδικά τους θερμότερους μήνες, όπου η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη".

Επίσης, ο Mike Hegarty, διευθυντής των επιχειρήσεων στο Sutton και το Ανατολικό Surrey, προειδοποεί ότι δεν φαίνεται να υπάρχει "φως στο τούνελ" για την αντιμετώπιση της κατάστασης: "Έχουμε πει από την αρχή ότι λυπούμαστε που πρέπει να επιβληθεί αυτή η γραμμή. Ωστόσο αυτή η ξηρασία γίνεται ολοένα και πιο σοβαρή. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές μας και να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό νερού και στο επόμενο διάστημα."

Εξάλλου, δεν αποκλείεται να επεκταθεί η περίοδος ξηρασίας μέχρι το φθινόπωρο, εκτός εαν ακολουθήσει ιδιαίτερα βροχερό έτος. Επίσης, δε θα πρέπει να παραληφθεί ότι υπήρξε μεγάλη διαρροή νερού και από τους υδροφόρους σωλήνες της εταιρίας ύδρευση λόγω των παλιών σωλήνων όπου ξεπερνούν την ηλικία των 150 χρόνων.

Στις περιοχές με μεγάλη ξηρασία, οι εταιρίες προτρέπουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερο νερό για οικιακή χρήση (π.χ. μικρότερα ντους). Οι υπεύθυνοι πιστεύουν ότι ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα, όπως είχε γίνει σε παρόμοια περίπτωση πριν 7 χρόνια. Ωστόσο η επιβολή των προστίμων τέθηκε σε εφαρμογή το 2010, μετά από τις μεγάλες θερμές περιόδους και ξηρασίες που αντιμετώπισε η χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου