Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Γιουτύραννος: Ο γιγάντιος φτερωτός πρόγονος του Τυραννόσαυρου Ρεξ

Ονομάζεται Γιουτύραννος (Yutyrannus huali) που σημαίνει «όμορφο φτερωτός τύραννος» και έζησε  πριν 125 με 130 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για τον «ξάδελφο» του Τυραννόσαυρου Ρεξ που ανακάλυψαν στην Κίνα οι ερευνητές με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Σινγκ Σου του Ινστιτούτου Παλαιντολογίας της Κινέζικης Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου. 

Ο σαρκοφάγος αυτός δεινόσαυρος είχε μήκος εννιά μέτρα και βάρος περίπου 1.400 κιλά. Θεωρείται πρόγονος του Τυραννόσαυρου αφού ανήκουν στην οικογένεια των Τυραννοσαυροειδών. 
Ο «φτερωτός όμορφος τύραννος» ήταν 40 φορές μεγαλύτερος από τους υπόλοιπους φτερωτούς δεινόσαυρους. Στα τρία καλά διατηρημένα δείγματα που βρέθηκαν, ανακαλύφθηκε ότι τα φτερά του δεινόσαυρού ήταν απλά "νήματα " και έμοιαζαν περισσότερο με αυτά ενός νεογέννητου κοτόπουλου παρά με τα φτερά ενός πουλιού σε πιο ώριμη ηλικία.

Ο Σου και οι συνεργάτες τους πιστεύουν ότι το μεγάλο μέγεθος του Γιουτύραννου σε συνδυασμό μα τα αδύναμα φτερά του καθιστούσαν την πτήση αδύνατη. Ωστόσο τα φτερά φαίνεται να χρησίμευαν περισσότερο για μόνωση ώστε να διατηρείται ζεστό το σώμα του. Άλλοι ερευνητές διαφωνούν με αυτήν την εκδοχή καθώς η περιοχή δε χαρακτηρίζονταν από χαμηλές θερμοκρασίες, επομένως δεν ήταν απαραίτητο το φτέρωμα αυτό.

Τα απολιθώματα αυτά, παρουσιάζουν επίσης ενδιαφέρον γιατί περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό των πρωτόγονων χαρακτηριστικών σε σύγκριση με άλλα τυραννοσαυροειδή και αποτελεί, επίσης, σπουδαίο υλικό που παρέχει στους παλαιοντολόγους μεγαλύτερη γνώση πάνω στην εξέλιξη των δεινοσαύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου