Σάββατο, 7 Απριλίου 2012

"Πράσινα και γήινα σπίτια" μια φτηνή και οικολογική λύση

Δύο εύκολοι και πολύ οικονομικοί τρόποι να φτιάξει κανείς μια κατοικία είναι ο τρόπος του αρχιτέκτονα Derek Diedricksen με τα «πράσινα σπιτάκια» και η μέθοδος του κομπ (cob), δηλαδή η μέθοδος χτισίματος με γήινα υλικά. Με ελάχιστα χρήματα και χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον μπορούμε να δημιουργήσουμε καταλύματα εύκολα και γρήγορα.

Το κόστος δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια, καθώς χρησιμοποιεί άχρηστα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως για παράδειγμα το μπροστινό μέρος των παλιών πλυντηρίων για να φτιάξει παραθυράκια σαν φινιστρίνια.  Ως προς το μέγεθός τους, τα «πράσινα σπιτάκια» δεν ξεπερνούν τα 2,2 τ.μ. και σε ύψος 1μ.


Ο δεύτερος τρόπος, που είναι  και πιο διαδεδομένος, είναι η τεχνική χτισίματος κομπ (cob). Είναι μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές όπου χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γήινα υλικά. Η λέξη cob σημαίνει σβώλος. Δηλαδή, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο, οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη, δημιουργώντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα.

Η μέθοδος κομπ διαφέρει από το χτίσιμο με πλίνθους καθώς δε χρειάζονται καλούπια και φόρμες αφού το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Η τεχνική κομπ μοιάζει περισσότερο με τη γλυπτική με πηλό.

Επίσης τα «γήινα σπίτια» διαθέτουν μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως η αντοχή τους σε μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών, μονωτικές ιδιότητες κάνοντάς τα δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.

Τέλος, αυτή η πανάρχαια τεχνική αποτελεί  οικολογική  επιλογή καθώς δεν συντελεί στην καταστροφή των δασών, στην κατασπατάληση των ορυκτών πόρων και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά ή βαριά μηχανήματα. Τα ανακυκλώσιμα και μη τοξικά υλικά είναι επίσης ένα βασικό προτέρημα των «γήινων σπιτιών». Γιατί λοιπόν να μην επιστρέψουμε σε αυτά;
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου