Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: Σαν σήμερα "πυρπολήθηκε" το όνειρο


«Δεν πολεμάς το σκοτάδι με σκοτάδι. Μόνο με το φως μπορείς» Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.  Σαν σήμερα, το απόγευμα της 4ης Απριλίου 1968, δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο μαύρος ηγέτης που αγωνίστηκε υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της κατάργησης των φυλετικών διακρίσεων.

Πριν πέσει νεκρός στο μπαλκόνι του μοτέλ της  Μέμφις του Τενεσί από τα πυρά «ελεύθερου» σκοπευτή ετοιμαζόταν να εκφωνήσει την τελευταία ομιλία του.


Ακολουθεί ένα απόσπασμα της ομιλίας που εκφωνήσε σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους πριν λίγα χρόνια, η γνωστή ομιλία "Έχω ένα όνειρο":

« Σας λέγω σήμερα, φίλοι μου, ότι παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις της στιγμής, έχω ακόμη ένα όνειρο. Είναι ένα όνειρο γερά ριζωμένο στο αμερικανικό όνειρο.

Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες: ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι.

Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα στους κόκκινους λόφους της Γεωργίας οι γιοι των πρώην σκλάβων και οι γιοι των πρώην ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας.

Έχω ένα όνειρο ότι μια ημέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισιπή, μια έρημη Πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης, θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια ημέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δεν θα κριθούν από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους.»

Παιδί μιας μεσοαστικής οικογένειας της Τζόρτζια, βίωσε από μικρή ηλικία τη φυλετική διάκριση. Μετά από οικογενειακές πιέσεις έγινε κληρικός ενώ ασπάστηκε από νωρίς τη φιλοσοφία της "πολιτικής ανυπακοής" και της "μη βίας". Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή τη σύλληψη της μοδίστρας Ρόζα Παρκς, η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε έναν λευκό επιβάτη στο λεωφορείο.

 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ξεκινά τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στα δημόσια λεωφορεία το 1955. Αφού έγινε αυτό το πρώτο βήμα, ο Κινγκ δημιούργησε την οργάνωση "Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου" εγκαινιάζοντας τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Ακολουθούν περιοδείες αφύπνισης στον αμερικανικό νότο, καθιστικές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και ο ιστορικός-πλέον-λόγος που ξεκινούσε με τη φράση "Έχω ένα όνειρο" και στον οποίο ξεδίπλωνε το όραμά του για την ισότιμη συνύπαρξη λευκών και μαύρων πολιτών. Το 1964 του απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης.

Κάτι φαίνεται να αλλάζει όμως στη συνέχεια. Άλλοι αναφέρουν ότι η πρακτική της μη βίας δεν έβρισκε πλέον ανταπόκριση στις πλατιές μάζες και άλλοι ότι τροποποιήθηκε η οπτική του ίδιου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Στους λόγους του γίνεται εμφανής αναφορά στη διάκριση ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ζητά αναδιανομή του πλούτου και τάσσεται σαφώς κατά της μιλιταριστικής στάσης των ΗΠΑ, καταγγέλοντας τον πόλεμο στο Βιετνάμ, το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και την καταπίεση στη Λατινική Αμερική. Ο μέχρι πρότινος ειρηνικά μαχόμενος κληρικός, διατυπώνει το αίτημα για ένα "δυναμικό κίνημα" και συναντιέται με άλλους ηγέτες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, σε μια προσπάθεια κοινής δράσης προς μια μαζική ανυπακοή.

Όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στον αγώνα αυτό και τελικά κατέφερε να διαλύσει τον φασισμό προς τους μαύρους και έκανε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το χρώμα, την φυλή και την εθνικότητα ίσους. Έλαβε μέρος σε διάφορες διαδηλώσεις που καταδίκαζαν το ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Ήταν εναντίον της βίας και της διάκρισης των ανθρώπων σε φτωχούς και πλούσιους.


Κατάφερε να πείσει τους λευκούς να σέβονται και να είναι φίλοι με τους μαύρους και παρόλο που συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και δικάζεται αρκετές φορές δεν τα βάζει κάτω. Από το 1956 μέχρι το 1968 που δολοφονήθηκε αγωνιζόταν ενάντια στο ρατσισμό.

Ο Τζέιμς Ερλ Ρέι συλλαμβάνεται για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ομολογεί και καταδικάζεται σε 99 χρόνια φυλάκιση. Αργότερα ανακαλεί την ομολογία του, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο τα σενάρια συνωμοσίας για τη δολοφονία του μαύρου ηγέτη.

Τέλος, παραθέτουμε μερικά από τα σοφά λόγια του Ηγέτη που έμειναν στην ιστορία:

«Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι για το οποίο θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει»

«Η ελευθερία δεν δίνεται ποτέ εθελοντικά από τον καταπιεστή. Πρέπει να κατακτηθεί από τον καταπιεζόμενο».

«Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα».

«Όλα όσα βλέπουμε είναι η σκιά που ρίχνουν αυτά που δεν βλέπουμε».

«Μην επιτρέψεις σε κανέναν να σε σύρει τόσο χαμηλά κάνοντάς σε να τον μισήσεις»

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου