Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η ασπιρίνη, η νέα ελπίδα ενάντια στον καρκίνο;


Η ασπιρίνη, σύμφωνα με μελέτες, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, στον περιορισμό των θανάτων και στη μείωση του κινδύνου καρκινικών μεταστάσεων.



«Μπορούμε να χορηγήσουμε ασπιρίνη για την πρόληψη του καρκίνου;» Είναι το ερώτημα που τέθηκε στο αγγλικό περιοδικό «The Lancet» σε τρεις νέες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του καθηγητή Peter Rothwell. Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση ασπιρίνης μειώνει τη θνησιμότητα και τον κίνδυνο των μεταστάσεων.

Ο ιδρυτής της Ερευνητικής Μονάδας για την Πρόληψη Εγκεφαλικών Επισοδείων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Peter Rothwell όμως σημειώνει: «Είναι πολύς νωρίς ακόμη για να συμπεράνουμε ότι σίγουρα θα ωφεληθούν όλοι». Μια άποψη που ασπάζονται ομόφωνα και οι άλλοι ειδικοί.

Οι Βρετανοί ερευνητές έχουν συλλέξει δεδομένα από τις δοκιμές που αρχικά σχεδιάστηκαν για να αξιολογήσουν τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα μετά από συνεχή λήψη ασπιρίνης. Αυτή η μέθοδος, αν και έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα των δεκάδων χιλιάδων ατόμων,  δεν καθιστά την ασπιρίνη ως αυτό καθ' αυτό φαρμάκο για τον καρκίνο.

Οι νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τη μείωση των θανάτων και του κινδύνου των κακοηθών όγκων. Δείχνουν επίσης,  μείωση του κινδύνου καρκινικών μεταστάσεων. Τα οφέλη  είναι ιδιαίτερα εμφανή σε αδενοκαρκινώματα, που είναι και οι πιο συχνοί όγκοι.

Η πρώτη έρευνα, σε 51 δοκιμές που έγιναν στους συμμετέχοντες,  έδειξε ότι ο κίνδυνος καρκίνου περιορίστηκε στο 15% μετά από χρήση της ασπιρίνης.

 Η δεύτερη έρευνα έδειξε μια μείωση του κινδύνου μετάσταστης των αδενοκαρκινωμάτων, μεγέθους 31% και κατά 55% στην ολική εμφάνιση μεταστάσεων. Στον  καρκίνο του παχέος εντέρου παρατηρείται μείωση του ίδιου κινδύνου της τάξεως του 74%.

Τέλος, η τρίτη έρευνα τοποθετεί τη μείωση του κινδύνου καρκίνου παχέος εντέρου περίπου στο 40%.

Πηγή: Le Monde
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου