Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Μακρινή ελπίδα "η γενιά χωρίς AIDS"...

Στο 19ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι υπάρχει ελπίδα να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς τη μάστιγα του αιώνα, πράγμα που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύντομα.  

Οι ελπίδες των ερευνητών βασίζονται κυρίως στα οφέλιμα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας των τελευταίων ετών. Ο ιός H.I.V. είναι σήμερα μια μακροχρόνια ασθένεια που, εάν αντιμέτωπίζεται κατάλληλα με αυστηρή καθημερινή θεραπευτική αγωγή, μπορεί να κρατήσει στη ζωή τον ασθενή για δεκαετίες.

Ο Μισέλ Σιντιμπέ,διευθυντής του  Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το
AIDS, είπε ότι "η ευκαιρία για τον τερματισμό του AIDS θα «εξατμιστεί» εάν οι κυβερνήσεις δε δείξουν μεγαλύτερη πολιτική βούληση με την αύξηση των επενδύσεων", "Το μόνο που μπορεί να μας σταματήσει τώρα είναι αναποφασιστικότητα και έλλειψη θάρρους», είπε κατηγορηματικά ο Σιντιμπέ.

O τερματισμός της επιδημίας του AIDS είναι πιθανό να είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι   στις περισσότερες άλλες επιδημίες. Τα Συνέδρια για το AIDS συγκεντρώνουν επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, ατόμων που έχουν μολυνθεί, ακτιβιστών, διαδηλωτών, δημοσιογράφων, εκλεγμένων και διορισμένων αξιωματούχων, αντιπρόσωπους των φαρμακευτικών και άλλων

Σύμφωνα με τους New York Times, τα συνέδρια αυτά, εν μέρει, γίνονται για την τόνωση του ηθικού και για να αυξήσουν τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων την καταπολέμηση του AIDS. Ωστόσο, αυτές οι συναντήσεις γίνονται πολλές φορές συμβατικά, με άφθονη ρητορική που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, ενώ πολλοί ακτιβιστές διαταράσσουν τις επιστημονικές παρουσιάσεις δημιουργώντας άσχημο κλίμα. Επιπλέον, η άσκηση πίεσης για περισσότερα χρήματα για τον ιό, είναι δεδομένη.

Εμπόδιο είναιεπίσης και η αδυναμία να καθοριστεί με σαφήνεια η επιδημία ή το τι σημαίνει «γενιά χωρίς το AIDS». Οι διευκρινήσεις τέτοιων όρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των εκατομμυρίων δολάρίων που ξοδεύονται για τον αγώνα ενάντια στον ιό, καθώς και στα εκατομμύρια ζωές χάνονται σε όλο τον πλανήτη. Η αποτυχία τήρησης των στόχων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις και περιορισμό των επενδύσεων καθώς και των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που θα σώζουν ζωές στο μέλλον.

Κατ’ αρχάς,σύμφωνα με το ρεπορτάζ του New York Times, ο ορισμός της λέξης «επιδημία» είναι δύσκολος. Ο όρος είναι ευέλικτος και υποκειμενικός και πολλές φορές μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ειδικούς εμπειρογνώμονες. Ωστόσο το AIDS είναι μια θανάσιμη αρρώστια που προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως σοβαρή απώλεια βάρους, διόγκωση λεμφαδένων και απώλεια σημαντικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που αυξάνει την ευπάθεια σε πολλές λοιμώξεις. Όμως ο H.I.V. μπορεί να παραμένει «σιωπηλός» για αρκετά χρόνια, πριν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ορισμένοι επιστήμονες ορίζουν τη «Γενιά χωρίς  το AIDS» ως την απουσία της νόσου από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αλλά ακόμα κι αν δεν  υπάρχει κανένας που πάσχει από AIDS, θα εξακολουθούν να υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι μολυσμένοι από τον HIV,  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ασθένεια H.I.V., κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ενδημική μέχρι να υπάρξει κάποια θεραπεία.

Επομένως, δε θα υπάρξει το τέλος της «μάστιγας του αιώνα» όπως ενδεχομένως τη φανταζόμαστε.  Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η γενιά που θα ζήσει χωρίς το AIDS θα αντιμετωπίζει  πάντα την απειλή του H.I.V., αφού ακόμα κι αν ο στόχος της θεραπείας επιτευχθεί, εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν πάσχοντας από το συγκεκριμένο ιό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου