Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

9 επιστήμονες έγιναν εκατομμυριούχοι από νέο βραβείο Φυσικής



Οι φυσικοί επιστήμονες σπάνια γίνονται πλούσιοι ή διάσημοι. Ωστόσο, η απονομή ενός βραβείου στο συγκεκριένο τομέα μετέτρεψε 9 από αυτούς σε πολυεκατομμυριούχους. Οι 9 επιστήμονες απέκτησαν Βραβείο Θεμελιώδους Φυσικής που δημιουργήθηκε απο τον Ρώσο Γιoύρι Μίλνερ που εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Φυσική το 1989, για να στραφεί σε επενδύσεις στο Ίντερνετ (όπως το Facebook) κερδίζοντας πολλά χρήματα. 

Οι επιστήμονες, που κέρδισαν χρηματικό βραβείο ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων έκαστος, δεν πίστευαν στα ματιά τους οταν είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ο Δρ Γκαθ, ένας από τους νικητές, δήλωσε ότι είχε μόλις 200 δολάρια στην τράπεζα  και εξεπλάγην  όταν ξαφνικά είδε το πόσο 3.000.200 δολάρια στο λογαριασμό του.

Σύμφωνα με τους New York Times, πρόκειται για το πιο πλούσιο βραβείο, αφού ακόμα και το βραβείο Νόμπελ ανέρχεται στο ποσό των 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και μοιράζεται ανάμεσα σε 2 ή 3 άτομα συνήθως.
Τέσσερις από τους βραβευθέντες επιστήμονες εργάζονταν στο Ινστιτούτο Ανώτερων Μελετών στο Πρίστον. Οι Nima Arkani- Hamed, Juan Meldacena, Nathan Seiberg και Edwards Witten δούλευαν πάνω στην έρευνα των βασικών στοιχείων και των δυνάμεων του σύμπαντος, κυρίως μέσω μαθηματικός μηχανολογίας.
Οι υπόλοιποι νικητές είναι οι Andrei Linde, φυσικός απο το Στράτφορντ, ο Alexei Kitaev, καθηγητής φυσικής στην Καλιφόρνια, Ο Maxim Kontsevich, μαθηματικός στο Ινστιτούτο προηγμένων ερευνών στο Παρίσι και ο Ashoke Sen θεωρητικός επιστήμονας σε Ινστιτούτο στην Ινδία. 

Ο Μίλνερ επέλεξε αρχικά μόνος του τους επιστήμονες που ανταμοιφθηκαν με το υπέρογκο χρηματικό ποσό, αλλά τα επόμενα χρόνια θα επιλέγουν οι ήδη βραβευθέντες τους νέους επιστήμονες και το ποσό θα μοιράζεται. Επίσης, ο Μίλνερ υποσχέθηκε και την ανταμοιβή των 100.000 δολαρίων σε νέους, πολλα υποσχόμενους ερευνητές. 

Για τους επιστήμονες αυτό θεωρείται ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της έρευνας και τη διεύρυνση της φυσικής επιστήμης, αφού τα βραβεία θα δίνονται πριν ακόμα υλοποιηθούν πειράματα για τις νέες επιστημονικές θεωρίες. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν λάθος αποκλειστικά χρηματικά κίνητρα για την προσέλκυση ερευνητών στις φυσικές επιστήμες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου