Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Κούρσα μετ΄εμποδίων η ισότητα για τις αθλήτριες

YLONGMAN-popup
Η Σάρα Ατάρ από τη Σαουδική Αραβία περπάτησε πίσω από τους άνδρες κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών
.Κωνσταντίνα Κότσαρη
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος τη Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, χειροκροτήθηκε θερμά όταν είπε ότι: «Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, όλες οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν αθλήτριες. Αυτό είναι ενα σημαντικό βήμα  για την ισότητα των δύο φύλων».

Είναι αλήθεια, όπως σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης,  ότι οι γυναίκες έχουν σημειώσει «πρόοδο» από τότε που στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, η παρουσία τους έγινε δεκτή μόνο ως θεατές. 

Η συμμετοχή των γυναικών αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς στις τελευταίες Ολυμπιάδες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και σχετικά πρόσφατα, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, 26 χώρες δεν έστειλαν ούτε μια αθλήτρια. Αυτές τις μέρες στο Λονδίνο, οι γυναίκες αποτελούν το 45% του συνόλου των αθλητών. 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, ο δρόμος για την πραγματική ισότητα, στον αθλητισμό τουλάχιστον, είναι ακόμη μακρύς.
Για πρώτη φορά, η Σαουδική Αραβία έστειλε δύο αθλήτριες να αγωνισθούν στο Λονδίνο, αλλά οι γυναίκες που συμμετείχαν στην τελετή έναρξης περπάτησαν πίσω από τους άντρες, όχι ανάμεσα σε αυτούς.

Για κάποιους, το γεγονός αυτό αποτελεί μια υπενθύμιση της υποδεέστερης θέση των γυναικών στην συντηρητική ισλαμική μοναρχία, όπου ο αθλητισμός είναι απαγορευμένος για τα κορίτσια στα σχολεία και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται ούτε να οδηγούν αυτοκίνητα.

«Αυτό το περιστατικό είναι αληθές, αλλά θα ήταν ανεδαφικό να περιμένει κανείς κάτι άλλο σε μια κοινωνία όπου οι άνδρες και οι γυναίκες γενικά διαχωρίζονται», δήλωσε ο Κριστόφ Γουίλκ, ειδικός σε θέματα Σαουδικής Αραβίας για την οργάνωση «Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ( Human Rights Watch), που προώθησε την ένταξη των γυναικών της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Δε θα ήταν αποδεκτό από το εγχώριο ακροατήριο να περπατούν οι γυναίκες μαζί με τους άντρες», συμπλήρωσε ο Γουίλκ.

Η συμμετοχή των γυναικών από τη Σαουδική Αραβία προκαλεί "πονοκέφαλο", ενώ οι αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Για παράδειγμα, την Παρασκευή, η αθλήτρια Γοτζάν Σαχράν θα ανταγωνιστεί στο τζούντο. Οι αθλητικές Αρχές της Σαουδικής Αραβίας απαίτησαν από την αθλήτρια να φορέσει μαντίλα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ωστόσο, η διεθνής ομοσπονδία του τζούντο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί με το κεφάλι καλυμμένο για λόγους ασφαλείας και για να διατηρηθούν «οι αρχές και το πνεύμα του τζούντο».

Ο Κριστόφ Γουίλκ τονίζει ότι θα πρέπει να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση ώστε να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. 

Η δεύτερη αθλήτρια της Σαουδικής Αραβίας, ονομάζεται Σάρα Ατάρ και θα αγωνιστεί στις 8 Αυγούστου στα 800 μέτρα.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα ταμπού που καταρρίπτονται, σημειώνουν οι Τάιμς.
Για παράδειγμα, η Νουρσουργιάνι Ταϊμπί, μια σκοπευτής από τη Μαλαισία, ήταν η μοναδική αθλήτρια που που αγωνίστηκε ενώ ήταν έγκυος.

Πριν 10 ή 15 χρόνια θα ήταν ανήκουστο και ενδεχομένως να απειλούνταν η καριέρα οποιασδήποτε αθλήτριας που θα δήλωνε ότι είναι ομοφυλόφιλη. Ωστόσο, η αμερικανίδα Μέγκαν Ράπινοου το ανακοίνωσε δημόσια πριν τους Ολυμπιακούς και μάλιστα επαινέθηκε για την ειλικρίνια της. 

Αυτό πάντως δε σημαίνει ότι οι διακρίσεις κατά των γυναικών στον αθλητισμό έχουν εκλήψει. Η ομάδα του Ποδοσφαίρου των Γυναικών της Ιαπωνίας πού κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αναγκάστηκε να ταξιδέψει σε οικονομική θέση στην πτήση των 13 ωρών για το Λονδίνο, ενώ η αντρική ιαπωνική ομάδα ταξίδεψε στη πρώτη θέση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Πηγή: New York Times
The Insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου