Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Φράγμα των Τριών Φαραγγιών: Το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο



Three_Gorges_Dam
.Κωνσταντίνα Κότσαρη

Το γιγάντιο αλλά και αμφιλεγόμενο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στην Κίνα θέτει σε λειτουργία και τις τελευταίες γεννήτριες, από τις 32 συνολικά που άνοιξαν αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας τό το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. 

Χτισμένο πάνω στον ποταμό Yangtze στην επαρχία Χουμπέι, έχει σχεδιαστεί για να μειώσει τον κίνδυνο των πλημμυρών, καθώς και για την αποθήκευση και τη διανομή του νερού κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων.
Three_Gorges_Dam2
Μια σειρά από απίστευτες φωτογραφίες δείχνουν την τεράστια δύναμη του νερού που απελευθερώνεται από επτά υπερχειλιστές μετά τις έντονες βροχοπτώσεις στον άνω ρου του φράγματος .

Το φράγμα είναι κατασκευασμένο για να συγκρατεί τα νερά από ισχυρές πλημμύρες και να μειώνει τον αντίκτυπό της στον κάτω ρου του ποταμού από την αποθήκευση τουλάχιστον 26.000 κυβικών μέτρων νερού ανά δευτερόλεπτο . Για τον ποταμό Yangtze ο έλεγχος των πλημμυρών και της ξηρασίας αποτελεί ανακούφιση, σύμφωνα με τους Global Times.
Three_Gorges_Dam3
Η εκροή νερού από το φράγμα μετρά σήμερα 43.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Ενώ, ζωντανές είναι στη μνήμη οι μεγάλες καταστροφές από την πλημμύρα του 1998 όπου ο ρυθμός ροής του ποταμού ήταν της τάξεων των 50.000 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Η διαρκής πλημμύρα του ποταμού, ως εκ τούτου, είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το φράγμα από τότε που άρχισε την αποθήκευση νερού.
Three_Gorges_Dam4
«Οι πλημμύρες στο Πεκίνο προκάλεσαν σημαντικές ζημίες και μεγάλο αριθμό θυμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής των περιοχών που επλήγησαν.

Επίσης, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, οι σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν αφήσει περίπου 100 νεκρούς, παρόλο που τα στοιχεία αυτά έχουν αμφισβητηθεί από τους διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι υψηλότερος.
Three_Gorges_Dam5
«Η πλήρης λειτουργία των γεννητριών καθιστά το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών το μεγαλύτερο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και η μεγαλύτερη βάση της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Ζανγκ Τσενγκ, γενικός διευθυντής της Yangtze Power και διαχειριστής των γεννητριών.

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου