Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Σα να μην συνέβη τίποτε: Η Ιαπωνία ξανά σε πυρηνικά μονοπάτια


Σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα η Ιαπωνία συνεχίζει ακάθεκτη την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Παρόλο που το 80% του πληθυσμού επιθυμεί να δοθεί ένα τέλος στα πυρηνικά, οι εταιρίες ηλεκτρισμού σταδιακά θέτουν σε επαναλειτουργία τα εργοστάσιά τους, παρά το γεγονός ότι επιστήμονες και σεισμολόγοι μιλούν για σοβαρούς κινδύνους από την πρόωρη επαναλειτουργία τους.

Η πρόσφατη επαναλειτουργία ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής "Oi"  (δυτικά του Χονσού, του κύριου νησιού της Ιαπωνίας) και ενός άλλου αντιδραστήρα στις 18 Ιουλίου, σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου αναστολής του πυρηνικού προγράμματος της Ιαπωνίας. Μετά την καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011, περίπου 50 μονάδες πυρηνικής ενέργειας, σταδιακά σταμάτησαν για προσωρινή συντήρηση και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας.
Η επαναλειτουργία των αντιδραστήρων, κρίθηκε πρόωρη από τους ειδικούς: «η καταστροφή στη Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από το καταστροφικό τσουνάμι, είναι η πιο σοβαρή από το Τσερνομπίλ το 1986», λένε οι ειδικοί.

Μια έκθεση- κόλαφος του ιαπωνικού κοινοβουλίου που δημοσιεύθηκε στις  5 Ιουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καταστροφή προήλθε από «ανθρώπινη αμέλεια».  Η έκθεση τονίζει ότι η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα συμπαιγνίας μεταξύ του κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων καθώς και της υποβάθμισης των κινδύνων.

Οι σεισμολόγοι επικρίνουν ιδιαίτερα την επαναλειτουργία των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού στο Oi, επειδή βρίσκεται κοντά σε ένα ενεργό ρήγμα.
Ακόμα και η ίδια διαχειρίστρια εταιρία (Kansai Electric Co) έχει αναγνωρίσει ότι η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας δεν θα τελειώσει πριν από το 2015.

Σύμφωνα με μια μελέτη από την «ομάδα μηδέν» του Genpatsu, που απαρτίζεται από μέλη του κοινοβουλίου από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος, το ήμισυ των αντιδραστήρων της χώρας είναι ευάλωτο σε σεισμούς και πρέπει να κλείσουν.

Το «πυρηνικό λόμπι» επιστρέφει

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 80 % των Ιαπώνων θα ήθελε να κλείσουν άμεσα όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.
Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις, όπως σημειώνει η Le Monde, το πυρηνικό λόμπι επανέρχεται δριμύτερο και ασκεί έντονες πιέσεις στην ιαπωνική κυβέρνηση που παραπαίει. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος που κατέκτησε την εξουσία το 2009 για πρώτη φροά μετά από μισό αιώνα, αντιμετωπίζει έντονα εσωκομματικά προβλήματα και κατηγορείται για απειρία, αδεξιότητα και αναβλητικότητα.

«Η κυβέρνηση ενεργεί σαν να μην συνέβη τίποτα. Λες και μπορούμε να το ξεχάσουμε, χωρίς να μάθουμε κάτι από αυτό. Σε αυτό που όλη η Ιαπωνία είναι πολύ εξοικειωμένη. » λέει ο Kenzaburo Oe, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, κάνοντας κι έναν υπαινιγμό και στις ευθύνες της Ιαπωνίας στον πόλεμο .

Οι Ιάπωνες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι. Οι τοπικές αρχές που εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τώρα φοβούνται ότι οι επιδοτήσεις τους, μπορεί να εξαφανιστούν αν δεν τεθούν πάλι σε λειτουργία οι πυρηνικοί σταθμοί. Επίσης, στη Νότια Ιαπωνία, στην περιοχή του Kagoshima, έχει εκλεγεί ως κυβερνήτης, επιχειρηματίας πυρηνικών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει απίστευτη δύναμη όσον αφορά την επαναλειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα παραλύσει τη βιομηχανία. Ως επιστέγασμα, παρά τις αντιδράσεις, οι εταιρείες ηλεκτρισμού, για τις οποίες η διακοπή της πυρηνικής ενέργειας σημαίνει απώλεια κερδών, απειλούν τώρα με διακοπές ρεύματος.

Πηγή: Le Monde 
Από: Tvxs.gr

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Κότσαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου