Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Η NASA ετοιμάζει μενού για αποστολή στον Άρη το 2030!


Σε ένα οίκημα του 1950 στο Χιουστον των ΗΠΑ, που μοιάζει με λαβύρινθο, προορισμένου για σχεδιασμό των πρώτων διάστημικων αποστολών, οι επιστήμονες μαγειρεύουν, ανακατεύουν, δοκιμάζουν και αξιολογούν το αποτέλεσμα της μαγειρικής τους. Η αποστολή τους; Να φτίαξουν το μενού για το προγραμματισμένο ταξίδι της NASA στον Άρη το 2030!
Το μενού θα πρέπει να επαρκεί για 6-8 αστροναύτες που θα επισκεφτούν τον Κόκκινο  Πλανήτη σε περίπου 2 δεκαετίες από σήμερα. Θα χρειαστούν αποθέματα για συνολικά 3 χρόνια, αφού θα χρειαστούν 6 μήνες να πάνε, 6 μήνες να γυρίσουν και 18 μήνες να παραμείνουν εκεί.


Οι αστροναύτες που ταξιδεύουν στο διάστημα έχουν διαθεσιμη μεγάλη ποικιλία τροφών, μερικές φορές και πάνω απο 100 επιλογές. Όμως πρόκειται για προκατασκευασμένα και κατεψυγμένα τρόφιμα που κρατούν μέχρι 2 χρόνια. Ωστόσο, στον Άρη υπάρχει μικρή βαρύτητα, πράγμα που κάνει τους επιστήμονες να σκέφτονται μια αλλαγή στο μενού. Η ομάδα του Couper έρχεται να δώσει νέες προοπτικές, αφού οι αστροναύτες θα μπορούν να βράζουν νερό ή να κόψουν λαχανικά στον Άρη, παρόλο που υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα πίεσης σε σχέση με τη Γη. 
Μια από τις σκέψεις του Couper είναι και η δημιουργία "αρειανού θερμοκηπίου", ώστε οι αστροναύτες να φροντίζουν μόνοι τους τον κήπο και να έχουν φρέσκα λαχανικά. Έτσι θα έχουν πολλές επιλογές και δυνατότητες ώστε να δια τρέφονται ισορροπημένα.

Ο Couper δήλωσε ότι "η προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η κατάλληλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, θερμίδες και ιχνοστοιχείων ώστε να διατηρήσουν τη σωματική υγεία τους κατα τη διάρκεια της αποστολής."
"Το μενού θα πρέπει να διασφαλίζει και την ψυχική υγεία των άστροναυτών", εξηγεί ο Couper. Σύμφωνα με τον επιστήμονα, πολλές μελέτες δείχνουν σύνδεση ανάμεσα στη διάθεση και την τροφή. Η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών θα μπορούσε να βλάψει ακόμα και τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Ήδη έχουν δημιουργηθεί 100 χορτοφαγικές συνταγές για το συγκεκριμένο ταξίδι, αφού τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας δεν μπορούν να διατηρηθούν.  Για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη πρωτεΐνη, έχουν εντάξει στα γεύματα ξηρούς καρπούς και τόφου.
Η αποστολή είναι σημαντική, γιατι θα δώσει στους επιστήμονες τα απαραίτητα στοιχεία για την ανακάλυψη άλλων μορφών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Επομένως είναι πολύ σημαντική Καίτη διατήρηση της υγείας του πληρώματος αυτα τα 2,5 χρόνια της αποστολής. Γιατί πολυ απλά,  τίποτα δεν μπορεί να γίνει, χωρίς το φαγητό...


Πηγή: USA Today 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου